Meteoroloji ye süper oyuncak …

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Meteorolojik Sayısal Tahmin Amaçlı Yüksek Performanslı Bilgisayar Sistemi (MESTAP) projesi kapsamında Intel Itanium 2 tabanlı SGI Altix 4700 yüksek başarımlı hesaplama sistemiyle işlem kapasitesini artırdı.

 

Planlama, kurulum ve test süreçleri,Datacore Bilgi Sistemleri tarafından gerçekleştirilen yeni sistem sayesinde Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, mevcut yüksek başarımlı bilgisayar sisteminden 42 kat daha fazla hesaplama gücüne sahip olarak saniyede 3,4 trilyon işlem gücüne ulaştı.

 

NUMA mimarisine sahip toplam 512 çekirdekten ve tamamı paylaşılabilir 1 TB (1024 GB) bellekten oluşan “Blade” mimarisindeki SGI Altix 4700 yüksek başarımlı hesaplama sistemi, çift çekirdekli yüksek performanslı Intel Itanium 2 işlemcileri ile daha fazla bilgisayar gücüne ihtiyaç duyan ve daha karmaşık matematiksel modellerin işlenebilmesine imkan tanıyor.

 

Atmosfer fiziğinin sayısal yaklaşımları, hareket denklemlerinin diferansiyel çözümlemeleri ve sayısal topografya veri setlerinin kullanılması ile meydana gelen atmosferik modellerin işlenmesinde kullanılacak. Bu sayede meteorolojik kaynaklı doğal afetlerin çok daha hassas tahmin edilmesine yönelik olarak yüksek çözünürlükte ve geniş ölçekte hava / deniz modellerinin oluşturulması da olanaklı hale gelecek.

 

Bu, özellikle sel, taşkın ve su baskınlarına neden olan şiddetli yağışlar, fırtına, don, dolu gibi can ve mal kaybına yol açan meteorolojik olayların tahminlerinde büyük bir hız artışı ortaya koyarak, artan bir tutarlılıkta felaketlerin önlenebilmesi konusunda büyük bir adım anlamına geliyor.

 

Sistem, başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının planlamasında, küresel iklim değişikliği, hava kirliliği, orman yangınları, ozon tabakası gibi güncel araştırmalarında kullanılarak bilimsel alanda ülkemize ciddi katkılar sağlayacak.

 

Sistemin ülkemiz için bir başka önemli yanı ise Türk Silahlı Kuvvetleri nin yurt içi ve dışı faaliyetleri ile en son teknoloji ürünü silah sistemleri için gerekli sayısal veriler sunabilmesi.

 

Bölgemizdeki meteoroloji teşkilatları içinde en yüksek kapasiteli sistem olmasının yanı sıra, Avrupa meteoroloji kuruluşları içinde de önemli bir yere sahip SGI Altix 4700 yüksek başarımlı hesaplama sistemi, bu alanda bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük yatırımlar arasında yer alıyor.

 

Bilgi odaklı yaklaşımıyla sistem entegrasyonu kavramına farklı bir bakış açısı kazandıran Datacore Bilgi Sistemleri, Türkiye de alanında ilk kez uygulanan orta ve büyük ölçekli, ulusal ve uluslararası başarı kazanmış pek çok projeye imza atarak sistem entegrasyonu konusundaki liderliğini sürdürmektedir.

 

Meteorolojik Sayısal Tahmin Amaçlı Yüksek Performanslı Bilgisayar Sistemi (MESTAP) projesini üstlenen Datacore Bilgi Sistemleri, projenin uygulanmasında tamamen kendi bilgi birikimini ve mühendis ekibini kullanarak, Türk bilişim sektöründe önemli mihenk taşlarından birine imzasını atmıştır.

 

Serdar Özçelik : Esnek ve geleceğe yönelik ölçeklenebilir bir sistem kuruldu

Datacore Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Serdar Özçelik, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü nün büyük yatırımı ile ilgili olarak şunları söyledi : “ Ekonomik ve sosyal yaşamımızı hatta güvenliğimizi direkt etkileyen hava durumu hakkında geniş ölçekte isabetli tahminler yapılabilmesini olanaklı kılan Intel tabanlı SGI Altix 4700 yüksek başarımlı hesaplama sistemini kendi bilgi birikimimiz ve Türk mühendis ekibimizle 2. 5 ay gibi oldukça kısa bir zamanda anahtar teslim olarak kurduk. Esnek ve geleceğe yönelik ölçeklenebilir bu sistem orta ve uzun vadede ülkemiz için çok önemli bir kazanım. ”

 

Çiğdem Ertem : Daha güvenli bir gelecek bizi bekliyor

Intel Itanium 2 tabanlı SGI Altix 4700 yüksek başarımlı hesaplama sistemi sayesinde Türkiye de geleceğe yönelik çok önemli bir adım atıldığını belirten Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem sözlerini şöyle sürdürdü: “ Gerek ulusal güvenlik gerekse de geleceğe yatırım gibi iki önemli konuyu içeren bu projeye yaptığımız katkı, Intel olarak bizleri gururlandırmaktadır. Hava tahminlerinin çok daha net ve akıcı bir şekilde elde edilebilmesi, etkilerini giderek artan oranda hissettiğimiz küresel ısınma ve küresel iklim değişikliğine karşı ülke olarak önlemler alabilmemizi kolaylaştıracak ve geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlayacaktır. ”

 

Bir bakışta SGI Altix 4700 yüksek başarımlı bilgisayar:

* 512 adet çift çekirdekli Intel Itanium 2 işlemci

* Tamamı paylaşılabilir NUMA destekli 1 TB (1024 GB) ana bellek

* Blade mimarisinde ölçeklenebilir yapı ile saniyede 3,4 trilyon işlem gücü

* Büyüyebilir ve ölçeklenebilir yapı

www.yenisafak.com.tr / bilişim / 30 Eylül 2009

-.-

Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı

 

Tarihçesi

Hava Hizmetleri Şubesi nin ismi 15 Haziran 1942 tarihinde kabul edilen 4256 sayılı kanunla hava İşleri Müdürlüğü adını almıştır.

 

1976 yılında yapılan bir değişiklikle Hava İşleri Şube Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı na dönüştürülmüştür. Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı kurulduğunda; Analiz ve İstidlâller Şube Müdürlüğü, Muhabere ve İşletme Şube Müdürlüğü ve Askerî Meteoroloji Şube Müdürlüğü bu başkanlığa bağlı şube müdürlükleri olarak faaliyetlerine başlamışlardır. 18 Haziran 1984 tarih ve 228 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı nın yapısında yeni değişiklikler meydana gelmiştir. Bu KHK ile Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı na bağlı şube müdürlükleri;

 

  1. Analiz ve Tahminler Şube Müdürlüğü
  2. Havacılık Meteoroloji Şube Müdürlüğü
  3. Sinoptik Meteoroloji Şube Müdürlüğü
  4. Deniz Meteorolojisi Şube Müdürlüğü kurulmuştur.

 

Telekomünikasyon Şube Müdürlüğü ise Araştırma ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı na bağlı bir müdürlük olarak kurulmuştur. Telekomünikasyon Şube Müdürlüğü 1987 yılında Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı na bağlanmıştır.

 

Uzaktan algılama teknolojisinin gelişmesine paralel olarak 2001 yılında Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde Uzaktan Algılama Şube Müdürlüğü, 2002 yılında ise Sayısal Hava Tahmini Şube Müdürlüğü kurulmuştur.

 

Görevleri

  1. Savaş ve barış zamanında kara, hava ve denizde yapılan sivil ve askerî her türlü harekâtı meteorolojik yönden desteklemek.
  2. Kamuoyunun ihtiyaç duyduğu meteorolojik bilgi ve tahminleri hazırlayarak, kitle iletişim araçları ile bu bilgileri onlara duyurmak.
  3. Askerî harekâtlarda ortak işbirliği sağlamak üzere seyyar meteoroloji timleri kurmak ve Silahlı Kuvvetlerle işbirliği içinde bulunmak.
  4. Türkiye deki havaalanlarına inen, kalkan ve Türk hava sahasını kullanan tüm sivil, askerî yerli ve yabancı uçaklara ve hava araçlarına meteorolojik bilgi desteğini sağlamak.
  5. Toplanan rasatları değerlendirerek günlük ve uzun süreli hava tahminleri yapmak.
  6. Meteorolojik radarlarla meteorolojik olayları takip ederek, ilgilileri zamanında uyarmak.
  7. Uydulardan alınan meteorolojik resimleri değerlendirerek gerekli tahminlerde faydalanmak.
  8. ICAO ve WMO standartlarını sürekli gözden geçirerek bunlar hakkında, meteoroloji istasyonlarını bilgilendirmek ve uygulanmasını sağlamak, ayrıca gerektiğinde bu konularda WMO ve ICAO ya önerilerde bulunmak.
  9. Büyük can ve mal kaybına sebep olan afetlerin sinoptik etüdünü yapmak.
  10. İnsan sağlığı ile ilgili olarak şehirlerdeki kirli havanın temizlenmesi hususunda meteorolojik bakımdan gerekli açıklama ve yorumları yapmak, bu konuda dokümanları hazırlamak.
  11. Tarımsal mücadele ve orman yangınları için mücadele ve yangın sahalarına ait hava tahminlerini hazırlamak ve bunları kitle iletişim araçları ile kamuoyuna iletmek.
  12. Ulusal ve uluslararası spor organizasyonları için gerekli olan yerlerde meteorolojik hizmetleri sunmak.

www.dmi.gov.tr / kurumsal

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR