Amerikalılar Kilis’te ‘güneş’i gördü

Türkiye`nin güneş enerjisindeki potansiyelini gören Amerikalı ICA, Kilis`e yatırıma geldi. Şirket 6 milyar dolarlık yatırımla Türkiye`nin elektrik kapasitesinin yüzde 5`ini karşılayacak

 

Yeni teşvik paketi yabancı yatırımcıların Türkiye`ye ilgisini artırdı. ABD`li International Capital Alliance (ICA) Group, Türkiye`nin güneşine 6 milyar dolarlık yatırım için geldi. ICA, yenilenebilir enerji yatırımlarında yerli teşviki dikkate alarak, Kilis`e güneş enerjisi paneli fabrikası kurmak için şehrin Organize Sanayi Bölgesi`nden arsa talep etti. Türkiye`de güneş panelleri ve 2 bin megavata kadar büyütülecek güneş tarlalarıyla elektrik üretecek şirketin Meksika`ya planladığı yatırımı Kilis`e kaydırdığı öğrenildi. Böylece ABD`nin önemli yatırımcılarından ICA, Türkiye`yi yatırım listesinin en başına aldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile görüşen şirket yetkilileri yatırım planlarını anlattı. Şirketin dünya başkanının yakın zamanda Bakan Ergün`ü ziyaret edeceği belirtildi.

 

YÜZDE 100 YERLİ

Şirket, Kilis`e ilk etapta 700 milyon dolarlık yatırımla 200 megavat kapasiteli güneş enerji tarlası kurmayı planlıyor. Bu kapasitenin de 3-4 yıl içinde 2000 megavata kadar yükseltilmesinin planlandığı öğrenildi. 2000 megavatlık yatırımın toplam tutarı yaklaşık 6 milyar doları buluyor. Kilis`te kurulacak güneş santrallerinin tamamı, burada üretilen yüzde 100 yerli güneş panelleriyle yapılacak. Türkiye`de henüz güneş santrali bulunmuyor. ICA`nın yatırımı hayata geçtiğinde Türkiye`nin mevcut elektrik kapasitesinin yüzde 5`i karşılayacak.

 

NASA`YA ÜRETİM YAPIYOR

ICA`nın üretim grubundaki partneri ABD`li ISET, yaklaşık 30 yıllık geçmişiyle güneş enerjisi teknolojilerinde ülkesinde önemli üreticiler arasında yer alıyor. NASA`ya da güneş panelleri üretimi yapan ISET, bugüne kadar Amerikan kamu kurumları adına da 25 araştırma projesi gerçekleştirdi.

 

MEKSİKA`DAN VAZGEÇTİ

Geçtiğimiz yıl yasalaşan Yenilenebilir Enerji Kanunu`na göre güneş enerjisiyle üretilen elektriğin kilovatına 13.3 dolar teşvik veriliyor. Ancak yatırımda yerli ürünlerin kullanılması durumunda verilen teşvik 22 dolar/sente yaklaşıyor. Türkiye`ye üretim tesisi kuracak ABD`li şirket daha yüksek alım garantisi alabilecek. Bakan Ergün, geçtiğimiz hafta Kilis`te Amerikan menşeli bir firmanın yatırım yapmak üzere çalışmalara başladığını belirtmişti. MEHMET NAYIR

www.sabah.com.tr / ekonomi

31 Ağustos 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR