3. Madencilik ve Doğal Kaynaklar Fuarı açıldı …

Minex-3, Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı ve Balkanmine-3. Balkan Ülkeleri Madencilik Kongresi İzmir de düzenlenen törenle açıldı.

 

Açılışta konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç, zengin doğal kaynaklara sahip ülkelerin kalkınma yarışında avantajlı olduğunu vurgulayarak, Türkiye nin bu açıdan dünyanın önde gelen ülkelerinin başında yer aldığını söyledi. 2008 yılında Türkiye nin doğal taş ihracatında yüzde 20 lik bir artış sağladığını, ancak bu konuda yapılacak çok iş, çıkarılacak çok madenin bulunduğunu dile getirdi. Kıraç, madencilik alanında gelişmiş teknolojilerin kullanımının önemine işaret etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım ise madenlerin doğal kaynaklar olduğunu, dolayısıyla bunların ihmal edilmemesi, doğru ve yerinde kullanılması gerektiğini, madencilik ile ilgili bilim dallarının son derece önemli olduğunu dile getirdi.

 

Olmayan bir maden üzerine madencilik faaliyetinin yapılamayacağını belirten Yıldırım, “Madencilik çalışmalarında insan sağlığı, çevre ve sürdürülebilirlik kavramları birbirinden ayrılamaz” dedi. Yıldırım, Türkiye de madencilik alanında şu an itibariyle belli madenlerin öne çıktığını, bunların başında da bor geldiğini, Türkiye nin ciddi rezervlere sahip olduğunu söyledi.

 

Rezerv güvenilirliği sisteminin önemini anlatan Yıldırım, Türkiye nin bu konunun oldukça geri düzeyinde bulunduğunu, etütten başlayıp pazarlama noktasına kadar sistemin oturtulması gerektiğini ifade etti. Yıldırım, “Rezervlerimizi net tanımlayarak madencilik yapmak zorundayız. Çevreye en az zarar verecek, hatta zarar vermeyecek bir sistemi kurmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da 21. yüzyılın en önemli sorununun çevre olduğunu belirterek, “Amazon da ağaç kesildiğinde Türkiye de bunun zararını yaşadığımızı biliyoruz. Bu nedenle madencilik konusunda da çevre sorununa önem verilmeli, gelişmiş teknolojilerin kullanılması sağlanmalı” dedi.

 

Balkan Madencilik Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Bahtiyar Ünver de fuar ve kongrenin amacını ve üç gün boyunca ele alınacak konuları anlattı. Ünver, kongrede madencilik teknolojisi, enerji ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak başlıklarının öne çıktığını kaydederek, bu yıl natif enerji kaynaklarındaki yeni gelişmelerin de masaya yatırılacağını bildirdi.

 

Balkan Madencilik Kongresi Koordinasyon Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Tevfik Güyagüler, kongreye Türkiye nin yanı sıra Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Slovenya ve çevre ülkelerden bilim adamları ve sektör temsilcilerinin katıldığını anlattı.

 

Kongrenin sadece madencilik ilişkilerini geliştirmekle kalmayıp, Balkan ülkeleri arasında ekonomik işbirliği ve dostluğu da güçlendireceğini belirten Güyagüler, “Bütün ülkelerin bu kongrenin devamı için çabalarını bekliyoruz” dedi.TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, madenlerin insanlığın geleceği için araç olması gerekirken savaşların nedeni olduğunu ifade ederek, madencilik alanında yeniden yapılandırma stratejilerinin bulunması gerektiğini vurguladı.

 

Küresel bazda mineral açığı sorunu yaşandığını anlatan Torun, bu alanda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Torun, geçtiğimiz yıl Amerikalı bir vatandaşın yıllık ham mineral tüketiminin 23 ton olduğunu, bu rakamın Avrupalı için 15 tona, gelişmemiş ülkelerdeki insanlar için 0,2 tondan bile az seviyede bulunduğunu söyledi. Torun, bu konuda adil politikaların uygulanmasının tüm insanlığın yararına olacağını sözlerine ekledi.

 

Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle fuar ve kongrenin açılışı gerçekleştirildi.

70 i yabancı, 32 si yerli 102 bildirinin sunulacağı kongreye 12 ülkeden bin madenci ve bilim insanının delege olarak katıldığı bildirildi. 142 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen fuarda natif enerji kaynaklarındaki yeni gelişmelerin ele alınacağı belirtildi.

AA / 01.10.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR