Ulusal Enerji Stratejisi ortak Avrupa hedeflerini sürecek.

Enerji güvenliği ve enerji kaynaklarına adanan yuvarlak masa toplantısında konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Trayço Traykov, “Bulgar enerjisi eski İngiliz futboluna benziyor- çok koşmak ancak düşük verimlilik” dedi. Bakan Traykov, 2009 yılının sonuna kadar kabul edilecek Ulusal Enerji Stratejisini tanıttı. 

 

Söz konusu strateji, Avrupa enerji stratejisinin hedef ve önceliklerini sürüyor ve enerji verimliliğine, gelişmiş enerji ve doğalgaz piyasası, yeni teknolojilerin uygulanması, natif enerji kaynaklarının geliştirmesine, bel bağlıyor. Bulgaristan’nın öncelikleri arasında kaynakların yenilenmesi yer alıyor. Ortak Avrupa hedefleri bağlamında Bulgaristan 2020 yılına kadar %16 geri dönüşümlü enerji kaynaklarına, karbondiyoksit emisyonlarının %20 azaltılması, enerji verimliliğinin %50 artması gibi hedeflere ulaşmalıdır.

 

Bu yılın Ocak ayında patlak veren doğalgaz krizi, Bulgaristan’ın doğalgaz ağının Yunanistan, Türkiye ve Romanya sistemleriyle bağlı olması ihtiyacını gündene taşıdı. ABD Bulgaristan Maslahatgüzarı John M.Orduey, küçük ülkelerin ortak enerji taşımacılık ağında birleşmelerini söylerken” büyük projeler küçük politikaları değiştiremez” dedi. Bakan Traykov cevap olarak, uluslararası çapta piyasaların açılmasının çok önemli olduğunu söylerken şunu ekledi :  “ Ülkenin strateji durumunu ve ihtiyaçlarını gözününde bulundurarak, Bulgaristan son yıllarda bir dizi strateji projelere start verdi, ki bu projeler sadece ulusal enerji güvenliği açısından değil, Avrupa Birliği ve bölgedeki güvenlik açısından önem taşıyor ”dedi.

 

Trayço Traykov.”Bunlar “Nabuco” ve “Güney Akım” doğalgaz boru hatları, ikinci “Belene” Atom elektrik santrali ve “Burgas –Aleksandrupolis” petrolboru hatları projeleridir.” dedi.

 

“Nabuco” hem AB hem de Bulgaristan açısından önem taşıyor.

Bu proje ile kaynaklardan, geçeceği güzergaha kadar tüm sorunlar çözüme bağlanacaktır. Yeni sistemin kurulmasıyla Hasar bölgesinden ve Orta Doğudan sevkiyat mümkün olacaktır.

“Güney Akım” ise Rusya’dan doğalgaz sevkiyatına yeni yol belirlemiş oluyor ve böylece diğer Avrupa ülkelerin ihtiyaçları da karşılanacaktır. Proje hala başlama noktasında, ancak burada önemli olan katılımcıların açık görüşü ve yeni prensibe göre kurulması düşüncesinin hakim olmasıdır.”

Bulgaristan Radyosu / 07 Ekim 2009

-.-

Bulgaristan daki rüzgar türbinlerinin gücü yıl sonunda  330 megawata ulaşacak. 

Başbakan Boyko Borisov, Kuzeydoğu Bulgaristan’ın Kavarna belediyesinde yer alan Aziz Nikola rüzgar türbinleri parkını tamamlama ve ülkemizin elektrik dağıtım ağına katılma törenine iştirak etti.

 

Törende Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Trayço Traykov da hazır bulundu. Yeni tesisat Amerlkan AES ve Bulgar-Alman GEO Power şirketlerinin bir iş ortaklığıdır.

 

Bakan Trayço Traykov, açış konuşmasında, parkın devreye girmesiyle Bulgaristan’daki rüzgar türbinlerinin gücünün 2009 yılı başlarında 159 megawattan yıl sonunda 330 megawata ulaşacağını söyledi. Bu projenin uygulanmasıyla yılda 300 bin tondan fazla olmak üzere 20 yılda yaklaşık 60 milyon ton karbon diyoksit salınımı önlenmiş olacaktır.

Bulgaristan Radyosu / 07 Ekim 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR