Alcatel-Lucent’tan çevreci girişimler …

Alcatel-Lucent, çevre koruma faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi.

Şirket, dünya çapında 2008 Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) ve faaliyet raporlarını kağıda basmak yerine online yayınladı. Böylece, ürettiği karbon emisyonunu 2020 yılına kadar yarıya indirme hedefi doğrultusunda önemli bir adım attı.  

 

KSS raporu, Alcatel-Lucent’ın sosyal sorumluluk bağlamında 2008 yılında yaptığı faaliyetlere ilişkin detaylı açıklamalar içeriyor. Alcatel-Lucent CEO’su Ben Verwaayen, raporun giriş yazısında, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Alcatel-Lucent için değerlere bağlı bir şirket olmak anlamına geliyor. Bu değerler, yalnızca kağıt üzerinde yazılı sözcükler değildir, otomatik olarak yaptığımız işlerdir. İş yaptığı her yerde sorumlu bir vatandaş gibi hareket eden bir şirket olmaktır,” diyor. 

 

KSS raporunda, 5 alanda yapılan işler anlatılıyor :

• Alcatel-Lucent, hem çevre üzerindeki etkisini azaltmak, hem de diğer sektörlerin daha sürdürülebilir biçimlerde çalışmasını sağlayacak ürün, teknoloji ve uygulamalar geliştirmek için çalışıyor. Şirket, önümüzdeki iki yılda temel ürünlerde enerji tasarrufunu en az yüzde 20 artırmayı hedefliyor. Alcatel-Lucent ve Bell Laboratuvarları, enerji tasarruflu ağlar, güneş ve rüzgar enerjisine dayalı baz istasyonları, akıllı ölçümleme ve akıllı güç nakil şebekeleri gibi alanlarda yeniliklere imza atıyor.

 

• Alcatel-Lucent, dünya çapında 1 milyon ton civarında olan yıllık karbondioksit üretimini 2020’ye kadar yarıya indirmeyi hedefliyor. Enerji kullanımını azaltmak için, binalarda yalıtımı artırıyor, enerji tasarruflu aydınlatma yapıyor, mümkün olan yerlerde tesisleri birleştiriyor, atık geridönüşüm programları başlatıyor ve video konferans imkanlarını artırarak seyahat ihtiyacını azaltıyor.

 

• Alcatel-Lucent, çalışanlarının kariyer gelişimini desteklemek amacıyla çeşitli fırsatlar sunuyor. Ayrıca, çeşitliliği de benimsiyor. Bugün, Alcatel-Lucent bünyesinde 100’ü aşkın ülkeden çalışanlar bulunuyor.  

 

• Alcatel-Lucent, tedarikçilerinin, etik, sosyal, çevresel, sağlık ve güvenlik ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmek için nasıl bir yol izlediğini dikkatle değerlendiriyor.

 

• Alcatel-Lucent, dünya genelinde çok sayıda topluluğun sorumlu ve aktif bir üyesi olmaya çalışıyor. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ve Dünya Ekonomi Forumu’nun üyesi olan şirketin çalışanları da iş yaptıkları yerlerdeki topluluklara dahil oluyorlar.

 

Türkiye’de KSS çalışmaları

Alcatel-Lucent Teletaş Kurumsal İletişim Müdürü Hande Atik Kürküt, Türkiye’de yapılan KSS çalışmaları hakkında şunları söylüyor: “Alcatel-Lucent Teletaş’ın kurumsal sosyal sorumluluk alanında uzun bir geçmişi var. Bu alandaki başarılarımız, en saygın sürdürülebilirlik endekslerince takdir ediliyor. Yukarı Dudullu’daki Teletaş İlkokulu’na verdiğimiz destek, bu sene yirminci yılına girdi. Bu destek, Alcatel-Lucent Teletaş’ın kurum olarak desteğinin dışında, çalışanlarımızın kişisel yardımlarıyla da başka bir anlam kazandı. Bunun yanında, Alcatel-Lucent Teletaş olarak biz de 2009 faaliyet raporumuzu kağıda basmak yerine elektronik kopya olarak hazırlayacağız.”

Bilim & Teknoloji / 0.10.2009 / EBM HABER

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR