Konya’da ‘güneş’e 100 milyon dolar yatıracak …

Makina, tekstil, kimya sanayi, teknoloji / bilişim, inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Permak Şirketler Grubu, enerji alanında da yatırımlarına başlıyor.

 

İki yıl önce kurulan Permak Enerji ile yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanan grup, 10 yıl içerisinde 1250 Megawatlık kurulu güce ulaşıp, sektörde büyük oyuncu olmayı hedefliyor. Permak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, “Güneş enerjisi için 2010’a kadar 100 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Konya’da hazırlıklarımız devam ediyor” dedi. 

 

Lisans başvuruları

Permak Enerji’nin hem üretim hem de yatırım yapan iki alana ayrıldığını söyleyen Uyar şu bilgileri verdi : “ Santral yatırımı yaparken santraller için ekipman da sağlayacağız. Güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal enerji, bio kütle ve çöp gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneliyoruz. Bunları yapan sistemlerin üretimine de yatırım yapıyoruz.  Enerji sektöründe büyük bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Sadece Türkiye pazarı ile yetinmeyi de yeterli görmüyoruz. ”

 

2015’te 1.3 milyar kapasite

Enerjide mevcut hidroelektrik ve jeotermal lisanslarına ek olarak yeni lisans alımlarına devam ettiklerini belirten Uyar şöyle konuştu : “ Toplamda 220 megawatlık lisans gücümüze yenilerini ekleyerek 2010 yılında 500 megawata ulaşmayı hedefliyoruz. Mevcut portföyümüzün yüzde 60’ı hidroelektrik, yüzde 40’ını jeotermal kaynaklı santraller oluşturuyor. 2010’da toplam 607 milyon, 2015’de ise 1.3 milyar kilowatlık yıllık toplam üretim kapasitesine ulaşmayı öngörüyoruz. ”

 

Kapasite iki katına çıkacak

Türkiye’de yenilebilir enerji alanında pek çok firmanın yatırım yapmaya hazırlandığını dile getiren Selim Uyar, “ Ülkemizde her yıl artan enerji talebine bağlı olarak 2020 yılında ilave 50 bin megawatlık üretim tesisi var. Türkiye’de ciddi miktarda enerji yatırımı yapılacak. 10 yılda kapasite iki katına çıkacak gibi bir hedef var. “

 

Sektör yatırım için yeni yasayı bekliyor

SELİM Uyar, Türkiye’de yenilenebilir enerji yasasının henüz hazır olmadığını ifade ederek “ Devlet, yenilenebilir enerji kaynaklarını teşvik etmek amacıyla Yenilenebilir Enerji Kanunu hazırlandı. Biz yatırımlara erken bile başladık sayılabilir. Çünkü kanun çıkmadığı takdirde yatırımlar yapılamıyor. Güneş enerjisi Almanya’da 33.5 euro centle devlet garantisinde. Türkiye’de ise 5.5 cent ama yeni kanunla 25 centin üzerinde olması hedefleniyor ” diye konuştu. 

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 04.11.2009

-.-

KONYA Hakkında

Trafik plaka numarası 42 dir. 1875 te kurulan Konya Belediyesi, 1984 te çıkarılan 3030 sayılı yasa gereğince "Büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989 dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. Karasal iklim hüküm sürer, yazları kuru ve sıcak kışları soğuk ve yağışlıdır. Gece -  gündüz arası sıcaklık farkı yazın 16-22 derece arasındadır. Baharları ve kışları nemden dolayı bu fark 9-12 dereceye kadar düşer, Kar ortalama 3 ay yerde kalır. Çevresindeki sıcak - soğuk hava merkezlerinden çok etkilenir. İç anadolunun en güney bölgesinde yar almasına rağmen diğer içanadolu şehirlerinden daha serin veya daha soğuk olur. Sebebi ise orta Torosların deniz etkisini tamamen önlemesidir. Konya 1. jeolojik zamanda anadoludaki tetis denizinin yükselerek yok olması nedeniyle tam bir deniz tabanı ovasına dönüşmüştür, düzlüğün asıl nedeni budur. İlkbaharda konveksiyonel (kırkikindi) yağışlar sıklıkla görülür en yağışlı ay nisan ve mayıstır. Konya ikliminin diğer bir özelliği ise yazların çok geç başlaması kışların da çok geç bitmesidir. Step ikliminin özelliği olan yaz kuraklığı Türkiye’deki en kaliteli buğdayların yetişmesine neden olmuştur. Baharda nem ve yağmurla yeşeren otlar yazın yerini kuruluk ve sıcaktan dolayı sarıya boyar. Türkiye’de sis yoğunluğu ve sisli gün sayısı en fazla olan il Konya’dır. Nedeni ise Konya Ovasının bir çanak şeklinde bulunmasıdır. Uzun zamanlarda ölçülen en düşük sıcaklık - 29 derece; en yüksek sıcaklık ise 41 derecedir. En çok kar yağan ay şubat en soğuk ay ocaktır. En sıcak ay temmuz ve ağustosdur. Diğer bir özellik ise yaz akşamları çevresinde bulunan dağlardaki yüksek basınç alanlarından; ovada bulunan alçak basın alanlarına esen rüzgardır. Günlük sıcaklık farkının en belirgin özelliği de budur. Ocak ayı sıcaklık oratalaması -0.5 ; temmuz ayı sıcaklık ortalaması ise 23 derecedir. Türkiyenin en az yağış alan ili konyadır.

tr.wikipedia.org/wiki

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR