Güneş enerjisi ile çalışan göl tipi tekne

Temiz Enerji Vakfı tarafından üretilen ve alanında ilk olan güneş enerjisi ile çalışan gezinti teknesi Eymir gölünde, ODTÜ Biyoloji Bölümü`nün su altı çalışmalarında kullanılacak.

 

AA muhabirine projeye ilişkin açıklamada bulunan Temiz Enerji Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Demir İnan, temiz ve tükenmez enerjilerle ilgili uygulamaların, Türkiye`de daha geniş olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

 

"Bu çerçevede güneş enerjisi ile çalışan yaptığımız bu bot da Türkiye`de bir ilk. Güneş enerjisinin bu işte de kullanılabildiğini gösteriyoruz" ifadesini kullanan İnan, gezinti teknesi olan teknenin, bilimsel çalışmalarda da kullanılabildiğini aktardı.

 

ODTÜ`ye teknenin yapımı konusunda öneride bulunduklarını ve üniversitenin de olumlu görüşü doğrultusunda bunu ürettiklerini anlatan İnan, teknenin, gürültüsüz bir şekilde çalıştığı için su altı dünyasını rahatsız etmediğini dile getirdi.

 

Bu kapsamda tekneyi katamaran şeklinde yaptıklarını ve bir sonda ile de su altını inceleme imkanı sunduklarını aktaran İnan, teknenin ODTÜ Biyoloji Bölümü tarafından gerçekleştirilecek su altı çalışmalarında kullanılacağını anlattı.

 

İnan, "Dolayısıyla bu tekne hem bilimsel çalışmalara, hem de gezmeye yönelik. Aynı zamanda güneş enerjisinin bu alanda da rahatça ve güvenli bir şekilde kullanılabilirliğini gösteren bir uygulama" değerlendirmesinde bulundu.

 

Böylesi bir projenin hayata geçirilmiş olmasının önemine dikkati çeken İnan, şunları kaydetti:

 

"Çünkü bu özgün bir projedir. Bir yerden kopya falan değildir. Mühendisimiz Engin Kıran`ın tasarımı ve yapımı da başlı başına onun uğraşlarıyla gerçekleşti. Dolayısıyla ilk aşamada bunu çalışır duruma getirdik. Şimdi tabii çalışır duruma getirince istekler de başladı. Sağdan soldan, özellikle baraj göllerinden bize bir takım istekler geliyor. Hatta derelerde çalıştırma yönünde de bir takım istekler geliyor. Tabii gelişecek. Yani biz de bir şeyler yapacağız ama bunu görenler de bunu geliştirecek. Bu kaçınılmaz. Çünkü bu oldu ve iş yürüyor. Yani onu gördü herkes."

 

"Umarım bu tekne Türkiye`de bir bilinç uyandırır"

Proje Koordinatörü olan fizik mühendisi Engin Kıran ise vakıf olarak temiz enerji kaynaklarıyla ilgili projeler ürettiklerini, bugüne kadar güneş enerjisi ile çalışan bisiklet ve deprem parkı gibi projelere imza attıklarını söyledi.

 

Güneş enerjisi ile çalışan tekne projesinin de bunlardan birisi olduğunu ifade eden Kıran, "Bu projede, güneş enerjisinin su araçlarında kullanımında oldukça verimli olabileceğini göstermek için bir ilk örnek, prototip yaptık. Bunu ODTÜ`nün Ey Gölündeki rekreasyon alanına hediye ettik, bağışladık" dedi.

 

Tekneye bir beygir gücünde, yani yaklaşık olarak 750 watt gücünde güneş pilinin takılı olduğunu anlatan Kıran, şu bilgileri verdi:

 

"Amacımız hız yapmak olmadığı için bu enerji bize yetiyor. Tabii aküleri de var sistemin. Geceleri ya da güneşsiz günlerde bu aküleri de kullanarak kolaylıkla tekneyi hareket ettirebiliyoruz. Teknemizin iki tane motoru var. Her birisi yaklaşık bir insan gücünde. Yani bir kürekle insanın kayığı hareket ettirmesi gücüne eşit bir güç. Yaklaşık olarak 3 saat kadar aküleri tekneyi güneşsiz zamanda hareket ettirebilecek kapasitede. Boyu 5 metre, yüksekliği 2 metre ve eni 2 metre 10 santimetre uzunluğunda katamaran tipinde bir tekne bu. Oldukça verimli bir tekne. Teknede 4 kişi oturabiliyor. Üzerine biyolojik araştırmalarda kullanılması amacıyla bir su altı kamerası monte ettik. Bu kamera ile bütün donanım da yine güneş enerjisiyle çalışıyor."

 

Teknenin yapımında, suya dayanıklı alüminyum kullanıldığını, üzerinde ise güneş panellerinin yer aldığını aktaran Kıran, "Bizim yapmadığımız tek şey güneş panelleri ve alüminyum. Onun dışındaki her şeyi biz tasarladık. Bu işe özel optimum verimi elde edebileceğimiz bir tasarım yaptık" diye konuştu.

Kıran, "Bu ilk örneği, umarım ilgililer görmüşlerdir. Bu konuda da Türkiye`de bir bilinç uyandırmış olur bu tekne ve insanlar bunu kullanırlar" dedi.

 

"Umarım bu tip çalışmaların devamı gelir"

Projenin destekçilerinden, Birleşmiş Milletler (BM) Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun da "Bu proje çok önemli bir proje bizim için. Aslında tek bir proje diyebilirim. Başka benzeri yok Türkiye`de" değerlendirmesinde bulundu.

 

Teknenin, gölde yaşayan su kuşlarından dahi daha az ses çıkardığına dikkati çeken Argun, "Biyolojik çeşitlilik anlamında öne çıkmış bu tip bir rekreasyon alanında, aynı zamanda bir doğa koruma alanında bu tip tekne gerçek bir çözüm" ifadesini kullandı.

 

Çağdaş ve doğanın korunması yönünde aktif rol oynayan belediyelerin ve belediye başkanlarının bu projeye dikkatlerini çekmek istediğini dile getiren Argun, kendileriyle bu konuda bağlantıya geçilebileceğini söyledi.

 

Argun, "Umut ederim, ülkemizde doğaya zarar vermeyen, iklim değişikliğiyle mücadele edebilecek nitelikte bu tip çalışmaların devamı gelir" diye konuştu.

 

Projeye 20 bin dolar katkıda bulunduklarını dile getiren Argun, belediyelerin ise kendi özel bütçelerinden böyle bir projeyi kolaylıkla karşılayabileceklerini kaydetti.

 

Argun, "Bu çalışmada tek enerji kaynağımız güneş ve bu bize yeter. Bu proje böyle bir teknenin tek bir enerjiyle gayet güzel çalıştırılabileceğini, kendisine güvenebileceğimizi, güneşe sonuna kadar güvendiğimizin bir göstergesi aynı zamanda" değerlendirmesinde bulundu. Ankara (AA)

www.stargundem.com / teknoloji

19.06.2014

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR