Yerli ve yenilenebilir enerjiyi değerlendirerek enerjide dışa bağımlılığı azaltabiliriz …

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yerli ve yenilenebilir enerjinin iyi değerlendirilebilmesi halinde yüzde 74 lere ulaşan enerjideki dışa bağımlılığın azaltılabileceğini söyledi.

 

Koramaz, Mersin şubesi tarafından bu yıl 4. sü düzenlenen Güneş Enerjisi Sempozyumu ve Sergisi nin açılışına katıldı. Kültür Merkezi ndeki sempozyumda bir konuşma yapan Emin Koramaz, Türkiye nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından birçok güçlü yöne sahip olduğuna dikkat çekti. 

 

Dünya genelindeki enerji sektörünün radikal bir değişimin eşiğinde olduğunu anlatan Koramaz, özellikle fosil kaynaklara sahip olmayan ve enerjide dış bağımlılığı artan sanayileşmiş ülkelerin hem güvenli enerji kaynaklarına yönelmek hem de yenilenebilir enerji teknolojisini satarak bu yeni dönemde ekonomilerini güçlendirmek istediklerini kaydetti. 

 

BP gibi bugünkü zenginliğini petrole borçlu olan şirketlerin bile ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarının geliştirilmesini stratejik hedefleri arasına aldığına dikkat çeken Koramaz, gelişmiş ülkelerin hükümetlerinin de temiz enerji ekonomisi olarak adlandırdıkları bu sektörü çok ciddi olarak desteklediğini anlattı. 

 

Elektrik İşleri Etüt İdaresi nin (EİEİ) yaptığı çalışmalarda, teknik kapasitesi 405 milyar kilowat, ekonomik potansiyeli 380 milyar kilowat olarak tahmin edilen, güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesinin değerlendirilmeyi beklediğini ifade eden Koramaz, Güneşe dayalı elektrik üretiminde son yıllarda kaydedilen çok hızlı gelişmeler, yatırım maliyetlerinde ciddi düşüşleri gündeme getirmiştir. Güneş, jeotermal ve rüzgar kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Ülkemiz bu alanlarda hizmet sunacak yetkinlikte mühendis ve teknik eleman birikimine de sahiptir. Özellikle bazı kaynaklarda gerekli yatırım maliyetlerinin düşüklüğü göz önüne alındığında, bu konuda yürütülen çalışmalar oldukça önem taşımakta" diye konuştu.

www.zaman.com.tr / Mersin / 07 Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR