Ege ye can veriyorlar …

Balıkesir e gelen İsviçre nin İstanbul Başkonsolosu Ernst Balzli, ülkesindeki şirketlerin Türkiye ye yatırım yapmak istediğini söyledi. Aydınlı sanayicilerden oluşan heyet Kenya daki " müthiş " yatırım fırsatlarını gördü, Kuzey Ege İtalyanlar ın turizmdeki rotası oldu.

 

Dünya ekonomik krizle boğuşurken, Egeli işadamları boş durmadı, okyanus ötesi ülkelerle ticaret ve sanayi işbirliği fırsatlarını değerlendirerek kalıcı yatırımlar için kolları sıvadı. Son günlerde, Türkiye nin farklı bölgelerinde değişik sektörlerde yatırım olanakları ele alınırken, özellikle ticari işbirliği öne çıktı. Aydınlı heyet Kenya daki " müthiş " yatırım fırsatlarını gördü, Kuzey Ege İtalyanlar ın turizmdeki rotası oldu. İzmir - Libya feribot seferlerini 20 yıl sonra yeniden başlatacak girişimlerde mutlu sona ulaşıldı.

 

CİDDİ TEMASLAR

Kenya ya çıkarma yapan Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD), göz kamaştırıcı yatırım fırsatlarıyla umutlandı. ASİAD Başkanı Şevket Kaya, 4-8 Kasım tarihleri arasında ziyaret ettikleri Kenya ya dair izlenimlerini anlatırken, " Bu ülkede müthiş fırsatlar var. İşadamlarının ufkunun açılması açısından çok yararlı bir ziyaret oldu " dedi.

 

Ziyarete Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, ASİAD Başkan Yardımcıları Akcan Kurtulmuş ve Abdülkerim Tikbaş, dernek üyesi işadamları Osman Balkan, Mahmut Petekkaya ve Cumali Yurttaş ile Kuyumcu Mehmet Bağcı ve mimar Bünyamin Esen in katıldığını belirten Başkan Şevket Kaya, 40 milyon nüfusu olan Kenya da işadamlarıyla ciddi temaslarda bulunduklarını söyledi. Kaya, " Türkler i seviyorlar. Türk mallarını kaliteli buluyorlar. Çin ve Hindistanlılar ticarette baskın. Ancak Türk işadamlarının yatırımları da azımsanmayacak derecede. Nüfusun çok az bir kısmı zengin. Ama çevredeki 5 komşu ülkeyi baz aldığınızda yaklaşık 30-40 milyon insanın alım gücü var. Bu da büyük bir pazar. İşçi ücretleri günlük 1-2 dolar seviyesinde. Yatırım yapmak isteyenler için müthiş fırsatlar sunuyor. Ne tür yatırımlar yapılabileceğini yerinde gördük. Birçok arkadaşımız araştırma ve bağlantılar yaptı. Kenyalılar ın bir atasözü var. Gezen kaplan aç kalmaz. Bizim de gezip, yeni iş fırsatlarını yerinde görmemiz gerekir " dedi. Kaya sonraki iş gezilerini Kuzey Irak a yapmayı planladıklarını vurguladı.

 

EN CAZİP BÖLGE

Balıkesir de bir dizi ziyaretlerde bulunan İsviçre nin İstanbul Başkonsolosu Ernst Balzli, ülkesindeki şirketlerin Türkiye ye yatırım yapmak istediğini söyledi. Belediye Başkanı İsmail Ok ile görüşen Balzli, Balıkesir in yatırım için cazip olduğunu da vurguladı. Balzli, Türk konukseverliğinin dünyada ünlü olduğunu söyledi ve ülkesinde Türkler le ilişkilerinden de büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Başkonsolosluğunun görev alanına giren İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla illerinin üst düzeydeki yetkilileriyle tanışarak, Türkiye ile ülkesi arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliği imkanlarını araştırmak, ilişkilerin gelişimine katkı sağlamak istediğini vurgulayan ve ülkesinin özellikle ekonomik yatırımlar konusunda her türlü işbirliğine açık olduğunu kaydeden Balzli " Çevreye zarar vermeyen ve yenilenebilir enerji alanında uzmanlaşmış firmalarımız Türkiye de yatırım yapmak istiyor " dedi.

 

Belediye Başkanı İsmail Ok da, İstanbul-İzmir güzergahı üzerinde bulunan Balıkesir in hammadde kaynaklarına, pazarlara ve limanlara yakınlığıyla avantajlı konumda, yatırım maliyetleri bakımından da ucuz olduğuna dikkat çekti, Balıkesir in cazip bir yatırım merkezi olduğunu vurguladı. Başkan Ok, Balıkesir in sebze-meyve gibi tarımsal ürünlerle et ve süt ürünleri bakımından Türkiye nin önde gelen illerinin başında bulunduğunu kaydetti, tarımsal endüstri alanında çeşitli yatırımlar yapılabileceğini ifade etti.

 

AVRUPA ATAĞI

Avrupa Türk İşadamları İşbirliği Konseyi (ATİK) Üyesi olan Bozdoğan Belediyesi Polonya ile ticaret platformu oluşuturarak Ege de bir ilki gerçekleştirdi. Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, Polonya ile ilgili açılımlarda özellikle turizme ağırlık verileceğini belirtti. Apaydın, " Bozdoğan da üretilen incir, zeytin, kestane ve diğer yerli ürünlerimiz, ATİK sayesinde Polonya ile ticari ilişkilerimizde yerini bulacak " dedi.

 

" 250 milyon Avrupa tüketicisine ulaşma imkanı veren Polonya da iş yapmak girişimcilerimiz için fırsat oluşturacak " diyen Başkan Tümer Apaydın, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinde iş yapmak isteyen Polonyalı girişimciler için Türkiye ve Ege nin fırsat merkezi olduğunu da vurguladı.

 

SIRBİSTAN PAZARI

Geçtiğimiz Ekim ayında Irak tan milyon dolarlık iş bağlantılarıyla dönen Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, 20 - 25 kişilik bir işadamı heyetiyle 3 - 6 Aralık da Sırbistan a gideceklerini açıkladı. Sırbistan ın büyüyen bir pazar olmasına rağmen ticari ilişkilerin yeterli olmadığına dikkat çeken Davulcuoğlu, " Sadece doğuya değil batıya da yüzümüzü dönmek istiyoruz. Sırbistan a içi dolu programla sonuç almak istiyoruz. Ayrıca konfederasyonumuz TUSKON ile her hafta bir ülkeye gidiyoruz " dedi.

 

İzmir - Libya hattı

İzmir Ticaret Odası ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği işbirliğiyle, İzmir ile Libya arasındaki feribot seferleri 20 yıl aradan sonra yeniden başlıyor. Projenin fizibilite çalışmaları tamamlanırken, ilk geminin önümüzdeki aylarda İzmir e gelmesi bekleniyor. Projenin fizibilitesi tamamlanırken, Libya hükümetinden izin bekleniyor. Her gemi 2 bin kişi ve 50 araba alırken, Libyalılar ın sefer başına İzmir e 2 milyon dolar para bırakacağı ifade ediliyor. Projenin fikir babası olan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir ile Trablusgarp ın 565 deniz mili mesafede olduğunu, saatte 40 deniz mili yapan gemilerle bu mesafeninin 10 - 12 saatte alınabileceğini belirtti.

 

Edremit hayranlığı

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile birlikte Balıkesir in Edremit ilçesine gelen yaklaşık 40 kişilik İtalyan heyet ilçede incelemelerde bulundu. İtalyanlar zeytinyağı, doğası, temiz havasıyla ünlü Edremit in güzelliklerine hayran kaldı. Türkiye nin yeni ve ALTERNATİF turizm bölgesi olarak öne çıkan Kuzey Ege nin gözdesi Edremit Körfezinin uluslararası tanıtımı için çalışma yapan Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, heyeti ağırladı. Kılıç, Başaran Ulusoy, Sicilya nın Türkiye Konsolosu Romeo Domenico, İtalyan turizmciler, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tunçtan Baltacıoğlu ve eşi Jale Baltacıoğlu nun da bulunduğu heyeti köylere, piknik alanları, Medical Vadi ve Ülkü Tepe ile Kazdağları, Hanlar bölgesine ve müzelere götürerek ilçeyi tanıttı. Konsolos Romeo Domenico, Edremit in zeytinyağlı yemekleriyle İtalya ya benzediğini söyledi. Domenico, ülkesinin vatandaşlarının Edremit e turistik turlar düzenlemesi için çalışmalar yapacağını açıkladı.

www.yeniasir.com.tr / 15 Kasım 2009

-.-

EGE BÖLGESİ Hakkında

Coğrafya

Ege Denizi nin yerinde eskiden Ege karası bulunmaktaydı. Bu kara parçasının çökmesi sonucunda bugünkü adalar ve yarımadalar meydana geldi. Bölge dağları kıyıya dik uzandığı için kıyı girintili - çıkıntılı olan Enine Kıyı Tipidir. Kıyıda birçok körfez, koy, yarımada ve buruna rastlanır. Edremit, Çandarlı, İzmir, Kuşadası, Güllük, Gökova başlıca körfezleridir. Reşadiye, Bozburun, Dilek ve İzmir - Karaburun başlıca yarımadalarıdır. Ege kıyıları girintili - çıkıntılı olduğu için Ege Bölgesi Türkiye nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Ege Bölgesi sınırları içinde yer alan iller şunlardır : İzmir, Denizli, Manisa, Aydın, Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak, Muğla.

tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR