Obama nın Çin ajandasında yuan ve temiz enerji var …

Çin de resmi temaslarda bulunan ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Çinli liderlerle Çin para birimi yuanin değerinin arttırılması, iklim değişikliği ve temiz enerji gibi konuları ele alacak.

 

Ocak 2009 da göreve geldikten sonra Çin i ilk kez ziyaret eden Obam’a dün akşam geldiği Çin in Şanghay şehrinde temaslarda bulunduktan sonra bu akşam özel uçağıyla Pekin e geldi. Obama yı burada Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Xi Jinping karşıladı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Ticaret Bakanı Gary Locke ın da eşlik ettiği ABD Başkanı Obama, yarın Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve diğer Çinli liderlerle görüşecek. Görüşmenin ardından Hu ve Obama yerli ve yabancı basının karşısına çıkacak.

 

Obama nın Pekin temaslarında iklim değişikliyle mücadele, temiz enerji teknolojisi kullanımı, insan hakları, Çin in para birimi yuanın (RMB) değerinin arttırılması gibi konuların yanında İran ve Kuzey Kore nin nükleer sorunları ve gibi uluslararası sorunları da ele alması bekleniyor.

 

Çin in ise görüşmelerde ABD nin Çin mallarına uyguladığı sınırlama politikasını ön plana çıkarması bekleniyor. Son zamanlarda iki ülke arasında çeşitli mallara yönelik karşılıklı başlayan ek vergi ve anti damping soruşturmaları ikili ilişkilerde gerilim yaşanmasına neden olmuştu. Ticaret Bakanı Locke, Pekin de düzenlenen temiz enerji konulu yuvarlak masa toplantısında, bunun aynı zamanda iki ülkenin sürdürülebilir gelişmeyi korumasının ve iklim değişikliğiyle mücadele etmesinin tek yolu olduğunu ileri sürdü. Locke, görece geldiği Mart ayından beri Çin i 3 kez ziyaret etti ve yine gelecek yılın Mart ayında yeni enerji sektöründen Amerikan firmalarının temsilcileriyle Çin e gelecek.

 

Obama, Çin ziyaretinin ilk durağı olan Şanghay daki Bilim ve Teknoloji müzesinde bugün öğrencilere hitaben konuştu ve Şanghay Belediyesi yetkilileriyle görüştü. Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Clinton da 2010 Şanghay Dünya Fuarı (EXPO) alanını ziyaret etti ve Amerikan pavyonuna sponsor olacağını dile getirdi.

 

Obama, Pekin de ayrıca Çin Seddi ve Yasak Şehir gibi tarihi yerleri gezdikten sonra 18 Kasım da Güney Kore ye gidecek. Obama, Asya gezisi kapsamında önce Japonya ya gitmiş, sonrasında da Singapur da yapılan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu na karılmıştı.

(CİHAN) / 16.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR