Çevreci diplomatın makam aracı bisiklet …

Danimarka nın Ankara Büyükelçisi Mikkelsen, sözde değil özde çevreci lerden. Öyle ki çok mecbur kalmadıkça otomobil bile kullanmıyor. Başkent in zorlu yollarında bisikleti tercih eden Mikkelsen le Kopenhag daki İklim Değişikliği Zirvesi öncesi konuştuk.

 

Türkİye de görev yapan yabancı diplomatlar arasında En Çevreci Diplomat seçilen, Danimarka nın Ankara Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen le, ülkesinin başkenti Kopenhag da gerçekleştirilecek İklim Değişikliği zirvesi öncesinde sohbet ettik.

 

Zorunlu olmadığı sürece otomobile binmeyen ve makam aracı olarak bisikleti tercih eden Büyükelçi Mikkelsen, aralık ayının ikinci haftası yapılacak zirvede Türkiye ye önemli görevler düştüğünü belirtti. 65 ülke liderinin katılması beklenen zirvenin, küresel ısınmanın engellenmesi açısından büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Mikkelsen, Türkiye bölgesinde çok aktif dış politika izleyen, etkinliği güçlü bir ülke. Türkiye nin konferansta yer alması bizim için çok önemli dedi.

 

Danimarka Büyükelçiliği nde enerji tasarrufu uygulamalarıyla da tanınan, diğer diplomatik misyon temsilcilerine de fahri danışmanlık yapan Mikkelsen, sorularımızı şöyle yanıtladı :

 

İklim Değişikliği Zirvesi nin amacı ne ?

Bu konferans sadece bir şeyleri korumakla ilgili bir durum değil. Zirve bütün dünya için çok önemli. Çünkü alınacak olası kararlar, 2020 leri, yani dünyanın geleceğini doğrudan etkileyecek.

 

Ülkeniz Danimarka bu sorunla yakından ilgileniyor...

Enerji tasarrufu Danimarka nın kamusal politikalarından biri. 1973 yılında Danimarka hükümeti, işin çok sıkıntılı olduğunu ve fosil yakıtların çevreye ciddi zarar verdiğinin farkına vardı. Sonrasında her şey buna göre ayarlanmaya başladı. Taşıma sistemi gibi. Sadece devlet kapsamında değil, yurttaşlar da bu konuda bilgilendirildi. Çünkü, özel ve iş hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile çok ciddi miktarlarda enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

 

Enerji tasarrufu konusunda birkaç örnek verebilir misiniz?

Öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Daha yeşil düşünmeliyiz. Örneğin çalışmadığınız zamanda bilgisayarın monitörünü kapatabilir ya da bekleme moduna alabilirsiniz. Oturduğunuz odanın ışığını sadece gerekli olduğu zamanlarda açabilirsiniz. Televizyonunuzu sadece kumandadan değil, düğmesinden kapatabilirsiniz. Isınma için kapıları kapalı tutabilirsiniz. Soğutma için camı açabilirsiniz. Yani burada önemli olan yeşil düşünerek gün içinde neler yapabileceğinizi saptamak. Bizim büyükelçiliğimiz bu nedenle en yeşil büyükelçilik konumunda.

 

Ciddi enerji tasarrufu sağladığınız mı ?

Biz aslında bu yıl 2008 e göre yüzde 1.5 seviyesinde tasarruf sağlayabileceğimizi düşünmüştük. Ama çok çok daha fazla enerji tasarrufu sağladık. Şu anki tasarrufumuz yüzde 20 seviyesine geldi diyebiliriz. Bu çok büyük bir oran. Bunları yaparken, çok büyük fedakarlıklar gerçekleştirdiğimizi de söyleyemeyiz. Ne çok üşüdük ne de terledik. Önümüzdeki dönem için bunu daha da artırmak istiyoruz. Bu nedenle, büyükelçilik ve büyükelçilik konutunun pencerelerini değiştirmek, daha akıllı sistemler kullanmak gibi hedeflerimiz bulunuyor.  Ayrıca çok ciddi bir maddi tasarruf da sağladık.

 

Ankara daki diğer büyükelçiler bu uygulamalarınız için ne diyorlar ?

Birçok büyükelçilik bunu nasıl gerçekleştirdiğimizi soruyor. Biz de yaptıklarımızı anlatıyoruz. Ayrıca bu sadece Ankara Büyükelçiliğimizde değil, dünyadaki bütün büyükelçiliklerimizde yapılıyor. Danimarka da küresel ısınmadan sorumlu bir bakanımız dahi var.

 

İklim zirvesine Türkiye den katılım bekliyor musunuz ?

Türkiye den Başbakan ın katılmasını bekliyoruz tabii ki. Dünyadaki tüm hükümet başkanlarına teklif yapıldı. Türkiye nin konumu biçim için de çok önemli. Çünkü Türkiye bölgesinde çok etkili. Bunun yanı sıra küresel roller de oynuyor.  Açıkçası küresel ısınmanın engellenmesi ortak bir sorumluluk. Bu nedenle Türkiye nin de bu konuya önem verdiğini düşünüyoruz. Türkiye bu rolü oynayabileceği konusunda Kyoto Protokolü nü onaylayarak çok ciddi bir sinyal verdi.

 

ANKARA NIN YOKUŞLARI BİRAZ ZORLUYOR

Büyükelçİ Mikkelsen, bisiklet tutkusu konusunda Küresel ısınmayı engellemenin bir yolu da fosil yakıtları terk etmektir. Bu nedenle mecbur kalmadıkça otomobil kullanmıyorum. ALTERNATİF ulaşım yöntemlerinin başında bisiklet geliyor. Bunun için Danimarka dan gelirken bisikletimi de getirdim. Ankara nın yokuşlarında biraz zorlanıyorum. Ama her fırsatta bisiklete biniyorum dedi.

www.aksam.com.tr / 29.11.2009

-.-

DANİMARKA Hakkında

Danimarka Krallığı, ya da kısaca Danimarka Kuzey Avrupa da İskandinavya da başkenti Kopenhag olan bir ülkedir. Danimarka anayasal bir monarşi olup, devlet başkanı 2 inci Margrethe dır. Grönland ve Faroe Adaları da Danimarka ya aittir. İzlanda ise 1944 e dek Danimarka nın egemenliği altında kalmıştır. Danimarka nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının 2. büyüğü olan Sjælland ın üzerinde kurulmuştur. Sjaelland, dar bir boğaz olan Sont Boğazı ile İsveç ten ayrılır. Ayrıca, (bir köprü ile Jylland a bağlı olan) Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi ndeki Bornholm adaları da Danimarka ya aittir. Ülkenin güney komşusu Almanya dır, İsveç doğu komşusudur. Adaları en büyüğü Jylland (Jutland) yarımadasıdır. Danimarka 1973 ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

tr.wikipedia.org/wiki / Kasım 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR