AKP li Çoşkun : İklim açılımı da lazım …

AKP Yozgat Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Dr. Osman Coşkun, Kopenhag ta yapılacak " Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi " öncesinde, Türkiye nin karbon azaltımı konusunda dünyadaki yeni rolüne uygun liderlik geliştirmesi gerektiğini söyledi.

 

AKP Yozgat Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Dr. Osman Coşkun, 7 - 14 Aralık ta Kopenhag ta yapılacak " Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi " öncesinde, Türkiye nin Karbon azaltımı konusunda dünyadaki yeni rolüne uygun liderlik geliştirmesi gerektiğini söyledi. Küresel ısınma ve kirliliğin en önemli nedeni sayılan Karbon salınımı konusunda Avrupa Birliği nin 2020 yılına kadar yüzde 20 lik indirimi taahüt ettiğini söyleyen Dr. Osman Coşkun, Türkiye nin kendi menfaatlerini de düşünürek uygun bir salınım azaltma planı yapmasının önemini vurguladı.

 

Coşkun, " Kopenhag da bu oranın yüzde 30 a kadar çıkabileceği de söyleniyor. Türkiye için bu fazla görünse de önce net bir pozisyon oluşturmalı ve Karbon salınımının azaltılması yolunda liderlik geliştirmeliyiz. Karbon ekonomisine geçiş sürecinin çalışmalarını yapmalıyız. Bu konularda gelişmiş ülkelere baskı da yapmalıyız " dedi.

 

Türkiye nin bu noktada kendine has şartları olduğunu, emisyon miktarları düşük olmakla birlikte OECD ve AB adaylığı bulunduğunu hatırlatan Coşkun, " Bir sınırlamanın olması gerekiyor. Üzerinde düşünerek, hem ülkemiz için en uygun oranı bulmalıyız hem de böylesine küresel nitelikle bir sürecin içinde aktif biçimde yer almalıyız. Türkiye nin yeni küresel konumu, bu konuda da öncülük gerektiriyor " şeklinde konuştu.

 

Osman Coşkun, " Modern dünyayı ve insanlığı açık biçimde tehtid eden küresel ısınma ile mücadele için taraf olduğumuz Kyoto Protokolü ile zaten duruşumuzu gösterdik ... Şimdi, karbon salınımının azaltılmasına ilişkin süreçlere ciddiyetle dahil olarak iklim açılımı da yaratabiliriz " dedi.

ANKA / Ankara / 29.11.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR