KOÇ`tan Sancaktepe`de dev yatırım!

KOÇ, Türkiye`nin en büyük AR - GE merkezini Sancaktepe`ye açıyor

 

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford-Otosan için 1-2 ay içerisinde Sancaktepe`de Türkiye`nin en büyük Ar-Ge merkezinin açılışını yapacaklarının belirtti.

 

Muğla`nın Menteşe ilçesinde Helvacıoğlu Ford Trucks 4S`in yeni bayisi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Helvacıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal`ın evsahipliğindeki açılışına Vali Amir Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Koç Holding ile Ford Otosan üst düzey yöneticileri, daire müdürleri, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

 

Ali Koç burada yaptığı konuşmada, Muğla`nın kişi başı düşen otomobil sayısında Türkiye genelinde ikinci sırada olduğunu söyledi. Şirket olarak son 13 yılda üretim kapasitelerini 10 kat artırarak 415 bin araca çıkardıklarını anlatan Koç, Ford Otosan olarak ticari faaliyetlere kamyon montajı yaparak başladıklarını hatırlattı. Koç, "1982`de zamanın zor şartlarında Eskişehir İnönü fabrikasını kurdu. Geçen 55 yıllık sürede yüzde 100 yerli mühendislik ve işçilik gücüyle Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladık. Çok iyi bir 13-14 yıl yaşadık. Artık sadece araçlarımızı değil ürettiğimiz teknolojiyi de ihraç edebiliyoruz. Yüzde 100 Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen ve yine yurdumuzun işçileri tarafından üretilen yerli çekiler ve kamyonlarımız büyük rağbet görürken, yurt dışında da Türk Malı damgasıyla bizleri gururlandırmaktadır." dedi.

 

Dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin`de 2013`ün Nisan ayında ağır ticari motor araçlarının üretimi için JMC firmasıyla motor teknolojisi lisans anlaşması imzaladıklarını belirten Koç, "Bizim mühendisimizin geliştirdiği motorlara lisans verdik. Bunlar Çin`de üretilecek, oradaki kamyonların motorları olacak. Temmuzda JMC`ye komple kamyon üretimi için lisans verdik. Ford Trucks lisansıyla ağır ticari araçlarımız Çin pazarında satılmaya başlanacak." ifadelerini kullandı.

 

Koç, 12 yıldır pazar lideri olduklarını ve bunda bayilerinin katkılarının büyük olduğunu kaydederek "1997`de 42 bin olan üretimimiz, bugün 300 bin adet seviyelerindedir. 3 bin 100 çalışanımız bugün 10 bin seviyesine ulaştı. 1997`de sadece bin 600 araç ihraç ederken, 227 bin seviyelerini yakaladık. Ürettiğimiz araçlar, uluslararası ödüllere layık görüldü. Şirketimiz, otomotivin ana vatanı ABD`ye ihracat yapan ilk Türk şirketidir. Diğer şirketimiz Tofaş`ta ABD`ye ihracatını yapacak. Bunlar bizim için gurur kaynağımız." diye konuştu.

 

1-2 AY İÇİNDE AÇILACAK

Ali Koç, Türkiye`nin otomotiv üretiminin ve ihracatının yarısına yakını şirketlerimiz tarafından gerçekleştirildiği dile getirerek "Bugün Ford Otosan, Ar-Ge`ye en büyük yatırım yapan firma. İnşallah 1-2 ay içerisinde Sancaktepe`de Türkiye`nin en büyük Ar-Ge merkezini açacağız. Ülkemiz çağ atlarken, bizler içinde güzel bir hikâye oluştu. Bur fırsatı iyi değerlendirdik. Büyüdük, ülke ekonomisine katkı sağladık. İnşallah bundan sonra da böyle devam edebiliriz." dedi.

 

Gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye`nin zaman zaman zor dönemler geçirebileceğini altını çizen Koç, "Ama bu, büyük resmi kesinlikle değiştirmemektedir. Önemli olan hem iş dünyası hem de sivil toplum olarak bugüne kadar yaptığımız gibi ülkemizin geleceğine olan inancımızı kaybetmemek, olumlu düşünerek bu şekilde hareket etmektir. Biz de işlerimize bu şekilde dört elle sarılmaya çalışıyoruz. Ülkemizin potansiyelleri doğrultusunda çalışmaya, yatırım yapmaya 2023 hedefleri bizler için çok çok önemli." ifadelerini kullandı.

 

Ekonomik açıdan gelişmelerin çok güzel olduğunu vurgulayan Koç, "Ama millet olarak da gelişmeliyiz. Birlik ve beraberliğimizin, kardeşliğimizin de kuvvetlenmesini diliyorum. Bugün Zaman zaman bizi ayrıştıran kara bulutların da en kısa zamanda ülkemizi terk etmesini, milletçe ortak hedefler belirleyerek ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum. Geçmişte tarihe baktığımız zaman ulus olarak omuz omuza verip birlik ve beraberlik içinde pek çok şeyi başardık. Zaman zaman engeller olsa da inanıyorum, buna da ekonomi kadar iş dünyasının temsilcisi olarak önem veriyorum."  diye konuştu.

 

Konuşmanın ardından Ali Koç, Helvacıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünal`a hediye takdim etti. Ardından protokol üyelerinin katılımıyla plazanın açılışı gerçekleştirildi.

 

Öte yandan, Ford Trucks yeni bayi yapılanması dahilinde şimdiye kadar Bursa, Eskişehir, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Konya, Kayseri, Mersin, Malatya, Gaziantep, İstanbul, Silivri ve Kocaeli`de yeni Ford Trucks tesisleri açılışları törenle gerçekleştirildi.

http://ekonomi.haberturk.com / iş-yaşam / şirketler

24.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR