Bakan Yıldız Amerika Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar ile görüştü …

 

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Morningstar ve heyetiyle beraber iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgedeki konuları değerlendirdiklerini bildirdi.

 

Yıldız, Morningstar a aynı zamanda model ortaklık başlığı altında önümüzdeki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ABD ye yapacakları ziyaretin önemli sonuçlar doğurması gerektiği kanaatini vurguladıklarını da söyledi.  İki ülkenin stratejik ortaklığa yakışır bir ticaret hacminin oluşması konularını da değerlendirdiklerini belirten Enerji Bakanı, Türkiye deki özelleştirmelerde, Türkiye deki petrol aramaları veya üçüncü bir ülkedeki petrol aramalarıyla alakalı işbirliği yapabileceğimizi de konu ettik diye konuştu. Petrol aramalarıyla ilgili Irak ta yaklaşık 10 ihale bulunduğunu,, bu ihalelerden 4 üne TPAO nun müstakil olarak gireceğini, 6 sına ise konsorsiyum olarak gireceğini belirten Yıldız, Bir, iki tanesine ABD li şirketlerle girebiliriz dedi.

 

Komşuluk ilişkileri bakımından Türkiye olarak İran ve Irak ın normalleşmesinden yana olduklarını vurgulayan Yıldız, bu konuda Türkiye nin üzerine düşenleri yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Basın mensuplarının İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa ya taşınmasıyla ilgili soruları üzerine Yıldız, İran üzerinden geçecek herhangi bir gaza İran müsaade eder, Türkiye üzerinden geçecek gaza da Türkiye müsaade eder. Türkiye yalnızca lafta değil, yaptığı icraatlarda da geçiş ülkesi olacaktır yanıtını verdi.      

Morningstar da Bakan Yıldız ile enerji konularında uzun bir görüşme yaptıklarını ve önümüzdeki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Yıldız ın ABD ye yapacağı ziyareti sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Gazetecilerin Türkiye de yapılması planlanan nükleer santral ve diğer enerji yatırımlarına ABD nin istekli olup olmadığı yönündeki soruları üzerine Morningstar, Bakan Yıldız la yaptığı görüşmede nükleer santral konusunu da görüştüklerini ve Türkiye nin nükleer santral konusundaki isteğini kesinlikle desteklediklerini bildirdi. Morningstar, nükleer santral ihalesinin açık bir ihale sistemi ile gerçekleştirilmesini istediklerini de vurguladı.

 

İRAN GAZI

İran gazının Türkiye den geçişiyle ilgili sorular üzerine Türkiye nin gaz konusunda İran la uzun bir geçmişi olduğunu bildiklerini belirten Morningstar, şunları söyledi: Ben BTC Ham Petrol Boru Hattı ile ilgili çalıştığım sıralarda da bazı zorluklarla da olsa Türkiye İran la bir gaz çalışması içinde idi. Yani bu yeni bir olay değil ve bununla birlikte istikrarlı bir şekilde şunu da söylüyoruz; İran bizce bugün güney koridoruna bir taraf olacak şekilde yeni enerji projelerine katılabilecek konumda değildir. Eğer İran la ilişkiler normalize olursa ve nükleer konularda bir çözüme ulaşılırsa bu tabi olumlu bir gelişme olacaktır ve Türkiye bölgede oynadığı bu kadar önemli, güçlü bir rol vesilesiyle bunda önemli bir görev üstlenecektir. Aynı soru üzerine Enerji Bakanı Yıldız da AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye nin de hem kaynak, hem ülke, hem de güzergah çeşitlendirmesiyle alakalı temel enerji politikalarının önceden olduğu gibi aynen devam ettiğinivurguladı.

 

NABUCCO PROJESİ VE IRAK GAZI

Konuyla ilgili bir soru üzerine 13 Temmuz da Nabucco ile ilgili hükümetlerarası anlaşmanın imzalandığı gün Irak Başbakanı Maliki nin Irak gazının Nabucco nun yarısını dolduracak kadar gazı temin edeceğini söylediğini hatırlatan Morningstar, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: Özetle biz Irak gazını Nabucco da görmeyi çok isteriz. Kuzey Irak gazıyla ilgili ise merkezi hükümete uygun anlaşmaların olması durumunda bu gazı Nabucco nun bir parçası olarak görmeyi isteriz. Azerbaycan konusunda da son ziyaretimde söylediklerimden farklı bir durum yok. Azerbaycan gazının Nabucco için gerekli bir koşul olduğuna inanıyorum ve yine sayın bakanla bu konularda çok detaylı görüşmeler yaptık.  Anladığım kadarıyla Türkiye ile Azerbaycan arasındaki görüşmelerde ilerlemeler kaydedilmekte. Biz fiyat ve transit konusunda iki ülke arasında bir anlaşmayı teşvik ediyoruz tabii ki. Fakat bu yine iki ülkenin konusudur ve yine sonuca ulaşacak olan iki ülkedir.       

 

İsviçre de referandumla yeni minare yapımının yasaklanması kararıyla ilgili sorular üzerine de Bakan Yıldız, bu konuda İsviçre nin yaptığı uygulamanın fiili hayata geçebileceği kanaatinde olmadığını belirtti. Bakan Yıldız, Bu karar bu şekli ile bu çağda kabul edilebilecek bir karar değildir. Kişilerin, hatta toplumların kendi tercihleriyle dinleri Seçmeleri ne kadar tabi ise bu konuyla alakalı yapacakları havra, kilise ve caminin de o kadar tabi olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu geriye doğru döndürülürse kabul edilemez bir kısım sosyolojik hadiseler olur diye konuştu. Bir basın mensubunun Müslümanların İsviçre bankalarından paralarının çekilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, O tabi bir seleksiyon, herkes gereğini yapacaktır dedi.       

 

Konuşması sırasında Bakan Yıldız ın öksürmesi üzerine bir gazetecinin Geçmiş olsun grip mi oldunuz ? şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, grip olmadığını, fakat yorgunluktan öksürdüğünü belirtirken, Konuyu domuz gribine getirdiniz herhalde ama 15 - 20 gün önce domuz gribi aşısı yaptırdım dedi.

www.enerji.gov.tr / 02.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR