Kalkınma Ajansı Aylık Olağan Toplantısı yapıldı …

Mardin de Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) toplantı salonunda Güneş Enerjisi Teknolojisi konulu eğitim semineri düzenlendi. Eğitim seminerine DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin ve çalışanları katıldı.

 

Sakarya Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Ata ve FOTON Anonim Şirketi Mühendisi Esra Öztürk Güneş Enerjisi Teknolojisi konusunda DİKA çalışanlarını bilgilendirdi.

 

Programa konuşmacı olarak katılan Ali Ata güneş enerjisi teknolojisinin geliştiğini belirterek Türkiye için en uygun modelin ise ince film teknolojisi olduğunu düşündüğünü söyledi. Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ata, 200 yılda dünya nüfusunun 6 kat artışına oranla enerji ihtiyacının 80 kat arttığını söyledi. Türkiye`nin enerji konusunda şanslı konumda olduğuna ve bu noktalarda politikalarını stratejik yaklaşımlarla yürütmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Ata, dünyada enerjinin gittikçe darboğaz haline geldiğini kaydetti. Ata, Çin in bazı fabrikalarının elektrik ihtiyacını temin edemediği için bazı bölümlerini kapattığını aktardı. Ata, " Güneşten korkunç bir enerji geliyor ve siz korkunç bir enerji harcayarak onu geri püskürtmeye çalışıyorsunuz. Bu mantıklı bir iş değil. İleride akıllı pencere camlarının da geliştirilmesiyle minimum enerji ile iç mekanların soğutulması mümkün olacak. Enerji kaynaklarını geliştirebilen ülkeler kalkınacak, diğerleri zaman içerisinde eriyecektir " dedi.

 

Ata, Güneş enerjisine geçmek için mevcut enerji kaynaklarının bitmesini beklemeye gerek olmadığını ifade ederek, " Çünkü bu kaynaklar doğanın eritmekte güçlük çektiği oranda karbondioksit üretiyor ve bu karbondioksit uzun vadede insan hayatını tehdit ediyor. Dolayısıyla petrol, kömür ve nükleer enerji gibi diğer enerji kaynaklarına göre zararsız bir teknoloji olan güneş enerjisi teknolojilerine yatırım yapılması gerekiyor. Bu enerji hem insan hem de doğa dostu. Bölgemiz ise yıllık güneşlenme süresi ve güneş ışınlarının düşme açısı bakımından en yüksek potansiyelli bölgelerinden biridir " diye konuştu.

 

Mardin, Batman, Siirt illerini kapsayan Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Erin ise, " Gerek İspanya gezisindeki incelemelerimiz gerekse de bu toplantı vesilesiyle uzmanlardan destek alıyoruz. Daha sonra edindiğimiz bilgiyi bölgemizdeki girişimcileri teşvik etmek ve desteklemek için değerlendireceğiz " dedi.

 

Sakarya Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Ata, güneş enerjisine geçmek için mevcut enerji kaynaklarının bitmesini beklemeye gerek olmadığını belirterek, Çünkü bu kaynaklar doğanın eritmekte güçlük çektiği oranda karbondioksit üretiyor ve bu karbondioksit uzun vadede insan hayatını tehdit ediyor " dedi.

www.medya73.com / 04.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR