Dünyamız, özellikle son 10 - 15 yıldır " Yeni Dünya Düzeni " diye adlandırılan bir dizi ekonomik ve siyasi politikalarla, yönlendirilip şekillendiriliyor. Dünya Bankası, IMF, Dünya Ticaret Örgütü, OECD, Avrupa Birliği gibi kurumların güdümünde şekillenen ekonomi politikaları ile toplumsal yapının bütününde dönüştürücü, bozucu, kuralsızlaştırıcı etkiler yaratmaktadır. Amaç; her türlü kural ve denetimden uzak, sermayeye hizmet eden tek bir " Pazar " yaratılması ve herkesin bu pazara eklemlenmesidir. Bu gün bu hedefe oldukça yaklaşılmıştır.
Uluslararası ve ulusal sermayenin, günümüzde IMF ve DB güdümünde uyguladıkları programlarla, sermaye kesimlerinin dayattığı "etkin piyasalar", "hantal devlet", "bastırılması gereken yüksek ücret talepleri", "özelleştirilmesi gereken verimsiz KİT‘ler" ve "tüm kamusal hizmetlerin özelleştirilme" söylemlerinin egemen olduğu bir süreçte; ekonomide kamusal planlama, üretim ve denetim etkisizleştirilmekte, emekçi sınıfların tüm hak ve kazanımları yok edilmeye çalışılmaktadır.
TMMOB VII. Enerji Sempozyumu; insanın en temel ve doğal gereksinimlerinden olan enerjinin bir kamu hizmeti olarak sunulması anlayışının terk edilmesine yönelik neo-liberal politikaların uygulandığı, özelleştirmelerin hızlandırıldığı, enerjinin küreselleşme süreciyle birlikte sermayeye yeni pazar ve kazanç alanı olarak hedef seçildiği, plansız ve piyasacı yaklaşımlar sonucu yaratılan enerji krizine çare olarak nükleer santralların dayatıldığı ortamda yapılacaktır.
Böylesi bir sürece karşı durabilmek, enerji sektörünün, kamusal çıkarları gözeten merkezi bir planlama – üretim – denetim yaklaşımıyla yapılandırılması ve ülkemizin geleceğini boyunduruk altına alan dışa bağımlı enerji plan ve programlara karşı ALTERNATİF politikalarla güçlü bir platform yaratılabilmesi için, sorunların ve çözüm önerilerinin, sektörün tüm taraflarıyla birlikte tartışılmasında acil zorunluluk vardır.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına 2 yılda bir düzenlenen ve sekretaryasını Oda‘mızın (EMO/Elektrik Mühendisleri Odası) yaptığı TMMOB VII. Enerji Sempozyumu bu yılın Aralık ayında Ankara‘da gerçekleştirilecektir. TMMOB Enerji Sempozyumlarının 12 yıllık sürecinde;
• Ulusal ve Kamusal Enerji Politikaları
• Küresel Enerji Savaşları
• Küreselleşmenin Enerji Alanında Yapısal Değişim Programı
• Kamusal Planlama ve ALTERNATİF ENERJİ Politikaları
• Enerji ve Çevre
• Enerji Alanında Teknolojik ve Bilimsel Gelişmeler, gibi konular irdelenmiş, tartışılmıştır.
Ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacak, ülke koşullarına ve teknolojik gelişmelere uygun, uzun erimli, merkezi-kamusal planlamayı esas alan, yurttaşların enerjiye sürekli, güvenli, ucuz ve kolay erişimini öngören ve sosyal-çevresel ve ekonomik politikalar ile tümleşik bir enerji politikasına acilen gereksinim vardır.
Bu bağlamda, VII. Enerji Sempozyumu‘nun; enerji alanının her yönüyle irdelendiği, sorunlara ulusal ve kamusal çıkarlar penceresinden bakılarak çözümler üretildiği, politika ve önerilerin tartışıldığı bir platform olmasını diliyor ve enerji sektörü çalışanları ve yöneticilerini Sempozyuma katkı koymaya çağırıyoruz.
TMMOB TÜRKİYE VII. ENERJİ SEMPOZYUMU
17 Aralık 2009 – 19 Aralık 2009 / Ankara
-.-
EMO NEDİR ?
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) 26 Aralık1954 yılında 672 üye ve 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuş olup, 1982 Anayasasının 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını yürütmeye yasal olarak yetkili mühendis, yüksek mühendis, yüksek mimar, mimarları örgütünde toplayan Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği içinde yer alan ve tüzel kişiliğe sahip olan 23 odadan biridir.
Elektrik, Elektronik, Bilgisayar ve Biomedikal Mühendislerini bünyesinde barındıran EMO‘nun bugünkü üye sayısı 41000‘in üzerindedir. Odanın merkezi Ankara‘da olup Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun ve Trabzon‘da şubeleri vardır. Ayrıca şubelere bağlı il ve ilçelerde temsilcilik ve mesleki denetleme büroları şeklinde yurt düzeyinde geniş bir örgütlenmeye sahiptir.
www.emo.org.tr / Aralık 2009