Zenginin faturası yoksula …

Sera gazı salımının büyük bölümünden gelişmiş zengin ülkeler sorumlu iken, zararların büyük bölümünü yoksul ve gelişmekte olan ülkeler çekiyor.

 

Küresel ısınmayla mücadele açısından büyük umutlar bağlanan Kopenhag İklim Zirvesi ne katılan uzmanlar, iklim değişikliğinin, gezegenin pek çok bölgesini yaşanamaz hale getireceğine dikkat çekiyor. Gelişmekte olan ülkeler, karbon kirliliğinden gelişmiş ülkelerin sorumlu olduğunu ancak, kendilerinin iklim değişikliğinden daha fazla zarar gördüğünü ve göreceğini belirtiyor.

 

Zengin ülkeler, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının yüzde 64 ünden sorumlu iken ortaya çıkan zararın ise sadece yüzde 20 sini karşılıyor.

 

İklim değişikliğinin en fazla vuracağı bölgeler ise yoksul ülkeler olacak.

 

Dünya Bankası tahminlerine göre, gelişmiş ülkelerin küresel ısınma nedeniyle oluşan masrafların yüzde 80 ini karşılaması gerekiyor. Aksi takdirde hava sıcaklığının ortalama iki derece artması, üretimde yüzde 5 oranında bir düşüşe neden olacak.

 

Hükümetlerin ALTERNATİF ENERJİ  kaynakları bulmak için daha yoğun çaba harcamaları gerektiğinin altı çiziliyor.

 

Gelişmiş ülkelerin küresel ısınmanın etkilerini azaltabilmek için 2030 yılına kadar 500 milyar dolar dolayında yatırım yapmaları gerektiği belirtiliyor.

 

Önlem alınmazsa, küresel ısınmanın getireceği maliyet, mevcut dünya ekonomisinin yüzde 20 sine denk olabilecek.

 

Dünya genelinde yapılan bir kamuoyu araştırması iklim değişikliğine ilişkin endişenin iki yıl öncesine oranla azaldığını gösteriyor.

 

54 ülkede yapılan araştırmaya katılanlardan sadece yüzde 34 ü küresel ısınmadan çok kaygılı olduğunu belirtiyor.

 

Kaygılananların oranı Amerika Birleşik Devletleri nde azalırken, Çin, Güney Amerika ve Okyanus devletlerinde artıyor.

www.trt.net.tr / 08 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR