Basında çevre çok

Petrol, doğalgaz, kömür ve bunların türevi malzemelerin sınırsız kullanımının yol açtığı küresel ısınmanın iklim değişikliğine neden oluğu ispatlanan bir gerçek. Sera gazının salınımı içinde her türlü atıkların payının günden güne büyümesi, yenileyemeyen enerji ile tüketilen yaşam kaynakları, insanlığın geleceği için korkutucu bir tablo ortaya çıkarıyor. Bu bilgiler ışığında Interpress in 1 Ocak – 1 Mayıs tarihleri arasında, iki bine yakın ulusal ve yerel yazılı basında çıkan haberleri inceleyerek yaptığı araştırma sonuçlarına göre; Çevre başlıklı 7697 adet haber yayınlanırken, medyanın da konuya gereken önem ve hassasiyeti gösterdiği gözler önüne serildi.

 

Interpress in açıkladığı raporda çevre haberleri içinde % 17 lik oran ile en çok haberin Evrensel Atıklar konusu üzerine yoğunlaştığı görüldü. Devlet, kamu ve kuruluşları, belediyeler, dernek ve özel şirketlerin yaptığı özellikle geriye kazanım çalışmalarının haber olduğu atıklar konusu içinde öne çıkan başlıklar; geri kazanılabilir atıklar içinde en çok yer tutan ambalaj atıkları (kağıt, plastik, metal, cam, naylon poşet ve şişe), sıvı atıklar (bitkisel ve endüstriyel yağlar ile sular), elektronik atıklar (Beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, bilgisayar ve telefonlar), pil, akümülatör ve lastiklerin toplanıp yeniden kullanıma kazandırılması çalışmaları oldu.

 

Atıklar elektriğe ve gaza dönüşebilir

Interpress in geçen dört aylık dönemi kapsayan değerlendirme sonuçlarına göre, temiz su kaynaklarının giderek tükendiği, hammadde sıkıntısının ufukta belirdiği, evrensel atıkların günden güne büyüdüğü dünyamızda, gelecekte sıkıntıyla karşılaşmamak için daha az tüketmek, yeniden ve geriye dönüştürerek kullanmanın önemine değinen Evrensel Atık başlığı altında 1271 adet haber yayınlandı. Evrensel çöplerin ayrıştırılması neticesinde ortaya çıkan organik maddelerden biyogaz, bundan da elektrik enerjisi ile sıkıştırılmış doğalgaz elde edilmesi sonucunda, 250 milyon Euro karşılığı paranın ekonomiye kazandırıldığı haberleri ön planda yer aldı. www.yalova77.com / 14.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR