Tufan olduk iklim için sokaklara aktık …

12 aralık Kopenhag’da eylem günüydü. Binlerce insan yan yana, hep beraber tek bir ağızdan ses verdi. Sabahın ilk ışığıyla başlayan hareketlilik tüm gün boyunca sürdü. Dünya Dostları (Friends of Earth) adlı sivil toplum kuruluşunun organize ettiği iklim için “ Adalet Tufanı ” adlı eyleme, maviler giymiş yaklaşık 5000 kişi, bir tufan misali, KlimaForum’un önünden Danimarka Parlamento Binası’nın önüne kadar yürüdük. Oynayan, zıplayan ve dans eden insanlar, bir yandan “ İklim için Adalet İstiyoruz, Hemen Şimdi İstiyoruz ” diye bağırırken, bir taraftan da Meksika dalgaları yaparak metaforik olarak tufanı resmetti. Aktivistlerin neşesi ve kararlılığı öğleden sonraki büyük eylemin habercisi gibiydi. Asıl eylem 13:00’da başladı: 100.000’den fazla aktivist, Kopenhag sokaklarını aşındırdı. Kopenhag’ın dondurucu soğuğuna rağmen binlerce insanın akın akın eylemin başlayacağı yer olan parlamento binasının önüne gelmesini görmek inanılmazdı. Her ülkeden, her milletten insan vardı sokakta. Yeşiller, Anti Kapitalistler, Sosyalistler, Anarşistler, Greenpeace, WWF ve daha niceleri ...

 

Yaşam için 1.5 derece

Eylemin başlamasına dakikalar kala, gökyüzü görünmez olmuştu. Bayraklar, balonlar, kutup ayısı, penguen vb. hayvan figürleri, dünyayı betimleyen dev küreler, kardan adam balonlar her tarafı sarmıştı. İklim Zirvesi’nin yapıldığı Bella Center’a doğru yola çıktığımızda, yer adeta yerinden oynadı. Yüzbinlerce kişi hep beraber, “ Emisyonları düşürün ”, “ Yaşam için 1.5 derece ”, “ Başka bir Gezegen Yok ”, “ Şimdi Harekete Geçin ” diye bağırıyor, karar vericileri harekete geçmeye, iklim değişikliğini engellemeye davet ediyordu. Bu arada, Tuvalu’ya destek eylemde de devam etti.

 

Eylem, bir protesto olduğu kadar bir şenlikti de ... Sanki şehre panayır gelmiş de tanıtım yürüyüşü yapılıyor gibiydi. Herkes bir şekilde rengini belli etmişti. Kutup ayısı, penguen, panda kıyafeti giyen, yüzlerini boyayanlar, pogy çeviren, can simidi takan, mayo, bikini, şort ile gelen, dondurucu soğuğa rağmen Kopenhag’ın kasvetli, boğucu havasını renklendirdi. Yaklaşık sekiz kilometre ve dört saat süren yürüyüşün sonunda, burnu kızarmayan ve sesi kısılmayan kimse yoktu. Yorgunluktan ölüyor, ama zıplamaya, bağırmaya ve dans etmeye devam ediyorduk. Diğer kentlerde Küresel Eylem Günü’nün nasıl geçtiğine dair bir fikrim yok ama, buradaki mesaj etti: Başka bir dünya yok, o yüzden hemen, şimdi harekete geçin ve gezegenimizi kurtarın!

 

Ömür boyu unutmayacağım, “ Ben de oradaydım ” diye gururlanacağım eylem, COP 15’teki ülke delegelerine gözdağı verip, anlaşmaya dair en ateşli tartışmaların yaşanacağı ikinci hafta öncesinde sivil toplumun kararlılığını ortaya koydu.

 

Kentteki müthiş dayanışma !

Kopenhag halkı, kente gelen aktivist ve eylemcilerin ihtiyaçlarını karşılamak için seferber olmuş durumda. Dünya’nın en pahalı kentlerinden olan Kopenhag, COP 15 öncesi, katılacak olan sivil toplum delegelerini barınma ve yemek konusunda düşündürüyordu.

 

Ancak, Kopenhaglılar yardıma yetişti. Kentte tam 3000 kişi / aile / grup evlerini, yurtlarını COP 15’ne gelen delegelere açmış durumda. Aktivistler hiçbir ücret ödemeden, bu mekânlarda konaklıyor.

 

Müthiş organize olan sivil dinamikler kentin birçok yerinde “ Halk’ın mutfağı ” adını verdikleri mutfaklar kurmuş, bizleri hiçbir şey talep etmeden gönüllü olarak doyuruyorlar.

 

Ayrıca, gelmeden önce katılımcıları Danimarka yasaları hakkında bilgilendiren broşürler hazırlayan Kopenhaglılar, eylemler sırasında tutuklananlara ve sorun yaşayanlara hukuki destek de sağlıyorlar. Örnek alınacak bu danışmadan dolayı, herkes Kentlilere müteşekkir.

www.taraf.com.tr / haber / 14 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR