Güneşkent Antalya’ya doğru …

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen, belediye çalışanlarına koordinatörlük çalışmaları ve güneş enerjisi hakkında bilgi verdi.

 

Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Erdem Armen, dünyada fosil yakıtların tükendiğini, buna bağlı olarak da petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji kaynaklarının hızla azaldığını vurguladı. Petrolün 2150, doğalgazın 2080’li yıllarda tükeneceğinin tahmin edildiğini ifade eden Armen, yine bir enerji kaynağı olan güneşin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyledi. Ülke olarak enerji bakımından dışa bağımlı yaşadığımızı hatırlatan Armen, “ Çağdaş bir ülkenin göstergelerinden biri de elektrik üretimidir. Biz elektriğimizin yüzde 76’sını dışarıdan dövizle alıyoruz. Enerjisi dışa bağımlı bir ülke gelişmekte zorlanır ” dedi.

 

AVRUPA ÖNLEMİNİ ALIYOR

Kirlilik yaratan enerji kaynaklarının küresel ısınmaya neden olduğunu belirten Erdem Armen, sonsuz olan güneş enerjisinin doğaya zarar vermediğini dile getirdi.  Avrupa ülkelerinin enerji konusunda önlemler almaya başladığını kaydeden Armen, bu ülkelerin 2010 yılında elektriklerinin yüzde 10’unu temiz enerjiden elde etmek gibi bir hedeflerinin olduğunu belirtti. Armen, “ Güneş enerjisi yeni bir teknoloji ve bu teknolojiyi şu anda uygulamak pahalı geliyor. Ancak güneş enerjisi teknolojisi de diğer teknolojiler gibi geliştikçe ucuzlayacaktır. Avrupa ülkeleri yasalarla güneş enerjisini genişletme çabasında. Bu yasalar 41 ülkede geçerli ” diye konuştu.

 

Armen, Antalya’nın güneş enerjisinden faydalanmak için Türkiye’de en ideal kent olduğunu ifade ederek, güneşlenme değerleri açısından Antalya’nın Avrupa’nın da birçok kentinden daha şanslı olduğunu kaydetti. Güneş enerjisiyle elektrik üretiminde Türkiye’de öncü olmak istediklerini ifade eden Armen, 1970’li yıllarda Antalya’da gün ısılarına da inanılmadığını, ancak daha sonra kenttin her tarafında gün ısıları kullanıldığını söyledi.

 

GÜNEŞEVİ KURULACAK

Yakın zamanda 9 dönümlük bir arazide güneşparkı ve güneşevi kuracaklarını bildiren Erdem Armen, şöyle devam etti : “ Bu arazimizde elektrik üretimi gerçekleştirecek ve bunun uygulamalarını göstereceğiz. Aynı zamanda isteyenlere eğitim vereceğiz. Proje tasarımları olacak ve yine isteyenlere güneş enerjisi konusunda danışmanlık hizmeti sağlayacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak güneş enerjisini imar yönetmenliğine de yerleştirmeye çalışıyoruz.  Çalışmalarımızı sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşıyoruz. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu’nun tek yerel yönetim üyesidir. ”

www.antalya.bel.tr / 22.12.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR