Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş Kırsal Yatırımlarının Desteklenmesi Programları hakkında bilgiler vererek, programın amacının, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi ve tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması olduğunu kaydetti.

 

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi programı tebliğinin 30 Ekim 2009 tarih ve 27391 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş; “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik faaliyete yönelik yatırımları ile basınçlı sulama sistemleri konularında yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımlarını teşvik etmek amacıyla hibe desteği verilmesini sağlayan kırsal kalkınma programıdır. Programın amacı, doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda ALTERNATİF gelir kaynaklarının yaratılması, basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliğinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasıdır” dedi.

 

YÜZDE 50’Sİ HİBE

Programın kapsamı hakkında da bilgi veren Erdurmuş; “Program kapsamında tarımsal ürünlerin depolanması, işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik olarak; yeni tesislerin yapımı, mevcut tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi ile yarım kalmış tesislerin tamamlanmasına yönelik yatırımlara, biyogaz, jeotermal, güneş, rüzgâr gibi ALTERNATİF enerji kaynakları kullanılan seraların yapımına, basınçlı modern sulama tesislerinin yapımına, mevcut sulama tesislerinin modern basınçlı sulama tesislerine dönüştürülmesine yönelik, iyileştirme ve geliştirme yatırımlarına belirli oranlarda hibe desteği verilmektedir. Verilen hibe desteği oranları; Gerçek kişi başvuruları için 100 bin TL lik proje toplam tutarının % 50 si olan 50 bin TL, Tüzel kişi başvuruları için 500 bin TL lik proje toplam tutarının % 50 si olan 250 bin TL, Basınçlı sulama sistemi projelerine ise 500 bin TL lik proje toplam tutarının % 75 i olan 375 bin TL dir” dedi.

 

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE KAYIT ŞART

Ekonomik yatırımlar için başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerektiğini belirten Tarım İl Müdürü Erdurmuş; “Başvuru sahibinin, yatırım ilinde yerleşik olması zorunlu değildir. Ekonomik yatırımlara yönelik yatırım proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas proje tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir. Vadesi geçmiş vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim borcu olanlar başvuru yapamazlar. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz” diye konuştu. (Hisar)

www.afyonhaber.com / 28 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR