Afrika dünyanın elektriğini karşılayacak / HARİTA

Avrupa, Afrika nın çöllerinden dünyanın elektrik ihtiyacını karşılayacak bir proje üzerinde çalışıyor.

 

Avrupa ve Akdeniz ülkeleri enerji uzmanları Afrika çöllerinde 250 bin km lik bir alanda güneş enerjisinden elektrik üretmek istiyorlar. Buradan elde edilecek elektrik enerjisi tüm dünyanın ihtiyacını karşılayabilecek.

 

Alman fizikçi Gerhard Knies, ondört yıldan beri üzerinde çalıştığı enerji projesi Desertec i anlatırken, kömürle elektrik üretmek için iklimin kirletildiğini, nükleer santrallerin ise ihtiyaç hızına yetişemediğini, güneş enerjisinden elektrik üretiminin ise temiz ve hızlı olduğunu söyledi. Knies in projesine göre 500 x 500 km lik bir alanda yapılacak solar elektrik üretim sistemi bütün dünyanın elektrik ihtiyacını gideriyor. Çok az bir kısmı Avrupa ya yetiyor.

 

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi, güneş ışınlarının bir noktaya toplanarak (büyüteç misali) elde edilen çok yüksek dereceli ısı ile elde edilen buharın elektrik üreten tribünlere aktarılmasıyla gerçekleşiyor.

 

Alman Hava ve Uzay Araştırmaları merkezinde çalışan bilimci Hans Müller-Steinhagen da Gerhard Knies in projesiyle elektrik üretilebileceğine inanıyor. Alman Çevre bakanlığının direktifi ile Desertic projesini ekonomik olarak da inceleyen Hans Müller-Steinhagen projenin yapılabilir olduğu kanaatine vardı.

 

Halen İspanya da da büyük çapta güneş enerjisinden üretilen elektriğin Afrika çöllerinde elde edilmesinden sonra Avrupa ya nasıl nakledileceği sorusu kafaları meşgul ediyor. Bilimciler 300 km lik bir nakil hattıyla elektriğin hemen hiç kayıp vermeden doğru akım olarak Avrupa ya nakledilebileceğini düşünüyor.

 

Bu şekilde doğru akım elektrik nakilleri örneğin İskandinav ülkeleri ile Almanya arasında başarıyla yapılıyor. Knies e göre daha uzun mesafelerde de bu şekilde nakil yapılması mümkün.

 

Teknik bakımdan Desertec projesinin gerçekleşmesine hiçbir engel yok. Projenin Gerhard Knies in çölde gördüğü bir serap olmaktan çıkıp hayata geçirilebilmesi için finans sağlayacak ortaklara ihtiyaç var.

Mücahid Yıldız-Almanya / Dünya Bülteni / 01.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR