Bartın Çevre Meclisi Almanya gezisini değerlendirdi …

Bartın Çevre Meclisi düzenlediği basın toplantısında gittikleri Almanya da edindikleri bilgileri kamuoyuna açıkladı. Bu gezinin çok farklı geçtiğinin altını çizen meclis üyeleri, Almanya dan çok güzel bilgilerle döndüklerini açıkladı.

 

Bartın Çevre Meclisi düzenlediği basın toplantısında gittikleri Almanya da edindikleri bilgileri kamuoyuna açıkladı. Bu gezinin çok farklı geçtiğinin altını çizen meclis üyeleri, Almanya dan çok güzel bilgilerle döndüklerini açıkladı.

 

Bartın Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, Almanya ya yaptıkları gezinin ayrıntılarını açıkladı. Uzun, " Türklerin çoğunlukta olduğu bir gece düzenlenerek fikir alış verişinde bulunulan gecede çok farklı şeyler duyarak ufkumuzu genişlettik. Almanya nın Datın Şehrinde de Bartın daki termik santrale benzer bir çalışma olmuş. Aynı şekilde oradaki insanlarda iş ve para sağlanacak diye kandırılmış. Oradaki yerel bir çevre meclisi iki yıldır bu durumla savaşıyormuş. Şeklinde duyumlar aldık oradaki meclisle de irtibata geçerek bilgilenecek ve termik santralle ilgili savaş vermeye devam edeceğiz " dedi.

 

Bartın Çevre Meclisi Üyesi Yaşar Sinoplu, çalışmayan santrallerden ülke ekonomisinin kayba uğradığını söyledi. Sinoplu, " Türkiye de daha önce kurulan ve işletilmeyen termik santralin milli gelirden aylık ödeneği 2.5 milyon dolardır. Eğer bu termik santralde kurulur ve işletilmezse Türkiye ye aylık maliyeti 3 milyon dolar olacaktır. Bu durum neden gözlerden kaçmaktadır anlamıyorum. Ben burada siyasetçi değil, çevreci kimliğimle bulunmaktayım. Bu hükümet yönetimi borçla aldık diyor fakat günden güne borçları katlıyorlar. Bu durum sadece çevrecilerin siyasetçilerin sorunu değil, tüm Bartın halkının sorunudur " dedi.

 

Çevre Meclisi Üyesi Ayşe Sevtap Uzun, " Almanya bizden çok daha güneşten yoksun iken orada güneş enerjisinden rüzgar enerjisinden yararlanarak enerji üretimi yapılmakta. Bizler güneş yönünde de rüzgar yönünde de bu kadar zenginken, doğayı katledecek termik santraller, nükleer santraller yapmak peşindeyiz. Bu durum çok yanlıştır. Siyasiler doğru düzgün enerji kaynakları arayışında bulunmalıdırlar. Nükleer santraller yapılsın diye hükümet önlerindeki bütün engelleri kaldırıyor " dedi.

İHA / Bartın / 06.01.2010

-.-

BARTIN Hakkında

Coğrafi Konumu

Batı Karadeniz bölgesinin, 410 53 kuzey enlemi ile 320 45 doğu boylamı arasında yer alır. Kuzeyini 59 km.lik sahil şeridiyle Karadeniz çevrelerken, doğuda Kastamonu, doğu ve güneyde Karabük, batıda ise Zonguldak illeriyle komşudur. Yüzölçümü 2143 km2’dir. İl merkezinin rakımı 25 m. dir.

İklim

Bartın’da yazları sıcak, kışları serin geçen Ilıman Deniz İklimi (Karadeniz İklimi) hüküm sürmektedir. Denize yakınlığı ve pek yüksek olmayan dağ sıralarının kıyıya paralel oluşu, genellikle kıyı şeridi üzerinde sıcaklık farklarının azalmasına, nemin artmasına ve balkanlardan gelen hava kütlelerinin etkisine neden olmaktadır.

2008 yılı yağış miktarı 1024,9 mm’dir. Uzun yıllar ortalama yağış miktarını 15,1 mm geçmiştir. Bartın’da 2008 yılı olarak en sıcak ay; ortalama 23,6 derece sıcaklık ile Ağustos, en soğuk ay; ortalama 1,5 derece sıcaklık ile Ocak’tır. En yüksek sıcaklık 35,9 derece ile Temmuz ayında, en düşük sıcaklık ise -9,2 derece ile Şubat ayında gerçekleşmiştir. Yağışlı gün sayısı yıllık 129 gün, ortalama yıllık bağıl nem 74 olarak ölçülmüştür.

 

İlde Ölçülen Bazı Meteorolojik veriler 

 

Ölçülen en yüksek sıcaklık

 42,8 C°

13.07.2000

 

Ölçülen en düşük sıcaklık

 -18,6 C°

23.02.1981

 

Günlük ölçülen en yüksek yağış

161,1 mm/m2

27.08.1970

 

Ölçülenen yüksek kar kalınlığı

109,0 cm

03.01.1983

 

Ölçülen en yüksek rüzgâr hızı

90,4 km/saat

28.03.1992

www.bartin.gov.tr / Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR