Katar dan Petro - Kimya ve Güneş Enerjisine dev yatırım …

Körfez ülkelerinden doğal gaz zengini Katar, petro-kimya ve güneş enerjisi projelerine milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı.

 

İlk olarak Katar ın Exxon Mobil firması ile beraber 6 milyar dolarlık bir petro-kimya kompleksi kuracağı belirtildi. Exxon un haricinde proje için Royal Dutch Shell, Total ve Koreli Honam ın teklif verdiği öğrenildi. Bu projeyle Katar ın ekonomisini petrol ve gaz ihracatına bağımlı olmaktan kurtarma yolunda önemli adım atmış olacağı ifade edildi.

 

2015 yılının son çeyreğinde faaliyet geçmesi beklenen tesis, ülkenin zengin doğal gaz kaynaklarını kullanarak Asya piyasalarına ihraç edilmek üzere plastik ve kimyasal ürünler üretecek. Exxon un hissesi yüzde 49 olacak ve proje dahilinde yıllık 1.6 milyon ton kapasiteli buhar kırıcı (steam cracker), iki adet 650 bin tonluk polietilen tesisi ve bir adet 700 bin tonluk etilen glikol tesisi inşa edilecek.

 

Bunun Katar daki benzer dördüncü tesis olduğu ve ülkenin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri nin başkenti Abu Dabi nin petro-kimya stratejisini takip ettiği kaydedildi. Katar da bu ay hizmete girmesi beklenen Ras Laffan Olefins tesisinin 1.3 milyon ton etilen üreteceği ve halen kendi alanında dünyanın en büyük tesisi olduğu ifade edildi.

 

Katarlı liderler, bölgenin petrokimya fabrikalarının ana ihtiyacı ve doğal gazın en önemli parçası etan tedariğinin çok kısıtlı olduğunu ve tüm dört projenin yakın zamandaki ihtiyacını karşılamaya yetmeyeceğini belirtti. Bu nedenle etan tedariği hükümetin moratoryumu ile sınırlandırılmış durumda.

 

1 MİLYAR DOLARLIK GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİ

Petro-kimya projesinin yanısıra Katar ın 1 milyar dolarlık bir güneş enerjisi tesisi kurmaya hazırlandığı bildirildi.

 

The Peninsula gazetesindeki habere göre geçen Mayıs ayında bir fuarda ortaya atılan projeye 25 civarında yerli ve yabancı yatırımcı ilgi gösterdi.

 

Dünya Ticaret Merkezi genel müdürü Şadi El Dahir, Katar da inşaat maliyetlerinin küresel durgunluk ve ham madde fiyatlarındaki düşüş neticesinde yaklaşık yüzde 40 azaldığını ifade etti.

 

Danışmanlık firması AT Kearney, geçen ay yayınladığı bir raporda Ortadoğu bölgesinin önümüzdeki 10 yıl içinde güneş enerjisi projeleri için önemli bir merkez haline geleceğini ve 100 bin civarında yeni iş imkanının açılacağını belirtmişti.

 

Şirket ayrıca güneş enerjisine yapılacak yatırımların bölge için 90 milyar dolarlık bir gelir oluşturacağını iddia etmişti. Bunun yanısıra geçtiğimiz yıl Dünya Bankası bölgeye 5.5 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı yapılacağını açıklamıştı.

(CİHAN) 09 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR