Dev ekonomiler içinde nükleersiz tek ülkeyiz …

Türkiye nin yıllardır süren nükleer enerji serüveni adeta yılan hikâyesine döndü. Yapılması planlanan nükleer santral bir türlü gerçekleştirilemiyor.

 

Akaryakıt şirketi Socar&Turcas ın Üst Yöneticisi Kenan Yavuz, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip Türkiye nin devler liginde nükleer enerji üretemeyen tek ülke olduğunu söyledi. İzmir Genç İşadamları Derneği nin (İGİD) vizyon toplantıları na konuk olan Kenan Yavuz, Türkiye nin zaman yitirmeden enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi ve nükleer enerjiye geçmesi gerektiğini aktardı. Yavuz, " Rekabet gücümüz için ucuz enerji hayati öneme sahip. ABD de doğalgaz 150 dolar Türkiye de 350 dolar. ABD li rakip 150 dolarlık girdiyle üretim yaparken biz 350 dolarlık girdiyle üretim yaparsak rekabet gücümüz zayıflar. Türkiye 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ortaya koydu. Ancak bunu yakalamak için ne kadarlık enerjiye ihtiyacımız var ? Bunu da düşünmeliyiz. Dünyada 17. büyük ekonomiyiz, ancak bu sıralama içinde nükleer enerjisi olmayan tek ülkeyiz. " diye konuştu.

 

Yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla devreye alınmasını isteyen, ancak bu enerji türlerinin de tek başına Türkiye nin ihtiyacını karşılamasının mümkün olmadığını anlatan Yavuz, nükleer, hidroelektrik ve termik santrallere karşı çıkanların ilkeli davranması gerektiğini söyledi. Kenan Yavuz, " Hem bu enerji türlerini istemeyeceksin, hem de onlarla çalışan ve hayatımızın her alanına giren ürünleri kullanmayı sürdüreceksin. İlkeli davranış bu olamaz. Bu düşüncenin savunucusu olanlar evde buzdolaplarının fişini çekmeli, televizyonları klimaları kapatmalı. " dedi.

www.zaman.com.tr / haber / ekonomi / 09.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR