"Nüklerde risk yok" …

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu , “29. Enerji Verimliliği Haftası” kapsamında nükleer enerji ile ilgili konuştu.

 

Nükleer enerji konusuna da değinen Eroğlu, nükleer enerjiye karşı çıkanların olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu : “ Kopenhag da da gördük; artık düşük karbonlu enerjilere yönelmeler konusunda bir eğilim var. Bizim de bu konuda hızlı davranmamız lazım. Nükleer enerji, ülkemizin olmazsa olmaz temiz enerji kaynaklarından biridir. Bu konuda bilen bilmeyen konuşuyor. Şu anda ileri üstün teknoloji kullanırsanız bunun riski yok. Kaldı ki Türkiye de atıkları bertaraf edecek teknikler var. Bu konuda endişe edilmesin. Türkiye deki fotoğrafa bakınca, küresel ısınma ile ilgili sera gazları emisyonunda en çok havaya salınım yapan sektör enerji sektörü ... Biz de ne kadar hızlı adım atarsak, küresel iklimle mücadelede o kadar başarılı oluruz. Bizi bize bırakacaklarını sanmıyorum. AB müktesebatı ile ilgili görüşmelerde AB nin kabul ettiği hükümleri kabul etmelerini istiyorlar. AB müzakerelerinde geçen yıl sonunda 21 Aralık ta Brüksel de çevre faslını açtık. Açılmasıyla ilgili çeşitli gazetelerde Türkiye ye büyük maliyeti var, 59 milyar avro gibi haberler çıktı. Türkiye bu yükü nasıl karşılayacak dediler. Bunlar tamamen yanlıştır. Biz bu tür çevre yatırımlarını sadece AB ye girelim diye yapmıyoruz. ”

 

Gelecek nesillere daha sağlıklı çevre bırakmanın herkesin boynunun borcu olduğunu vurgulayan Eroğlu, “vahşi depolamaya” müsaade etmeyeceklerini söyledi. Veysel Eroğlu, 2009 yılında 501 bin hektarlık alanda ağaçlandırma ve bozuk ormanların ihyasını gerçekleştirdiklerini, 500 milyondan fazla fidan diktiklerini bildirdi.

 

“NÜKLEER SANTRALLERE KARŞI DEĞİLİM. BÖYLE BİR GAZA GELMEYİN”

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, konuşmasının ardından Enerji Verimliliği Haftası çerçevesinde hazırlanan fuarı gezdi. Greenpeace standının önünden geçerken bir gazetecinin talebi üzerine Veysel Eroğlu, Greenpeace standına geldi. Burada Greenpeace temsilcisinin “ Türkiye de kurulacak nükleer santrallere karşıyız ” demesi üzerine Bakan Eroğlu, “ Nükleer santrallere ben karşı değilim. Fransa, enerjisinin yüzde 80 ini nükleer santrallerden karşılıyor. Tertemiz, karbon salınımı yok, küresel ısınmaya etkisi yok. Kusura bakmayın, bu konuda ilmi olarak çalışın, böyle bir gaza gelmeyin ” dedi. Basın mensuplarının hibrid araçlarla ilgili ÖTV indirimini sorması üzerine de Eroğlu, “ Şu anda teklif ediyoruz. Bu konuda Maliye Bakanlığı karar verecek. Hazırlık yapıyorlar ” diye konuştu. Ne kadarlık bir indirim öngörüldüğü sorusuna Eroğlu, “ Minimuma çekilmesini istiyoruz ” yanıtını verdi.

 

Bakan Eroğlu, “ Ormanların yağmalanmasıyla ilgili tedbirler yeterli mi ? ” sorusuna karşılık da hükümetleri döneminde bir metrekare dahi orman yağmalanması olmadığını söyledi. Eroğlu, “ Varsa ispat etsin, kendi elimle onu geri kazanacağım. Neresinin orman olduğu belli. Hiç kimse işgal edemez. Artık yağma dönemi bitti ” dedi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi / 13.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR