Almanya dan Güneş Enerjisi Sektörü ne kötü haber …

Alman ve Fransız hükümetleri sektöre yönelik desteklerini azaltıyor.

 

Dünyadaki toplam güneş enerjisi üretiminin yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiren Almanya da hükümetin sektöre yönelik attığı adımlar küresel güneş enerjisi sektörü tarafından endişe ile izleniyor.

Alman hükümetini oluşturan koalisyon partileri 2009 un son günlerinde bütçe açığını gerekçe göstererek alım garantileri oranlarında indirime gitmişlerdi.

 

Bu oranlarda yeni bir düzenleme yapmak isteyen hükümet yetkilileri Almanya Çevre Bakanlığı nda fotovoltaik üreticisi şirketler ve tüketici birliklerinin katılımı ile bir toplantı düzenledi. Toplantı sonunda açıklama yapan Çevre Bakanlığı sözcüsü toplantıda nihai bir karar alınmadığını, hükümetin gelecek hafta başında yeni bir teklif sunmasının ardından uygulamaya yönelik görüşmelere devam edileceğini belirtti.

 

Alım garantilerinde %25 oranında bir indirim yaşanabileceğine kesin gözüyle bakılsa da bu indirimlerin başlangıç tarihinin 2011 yılının Ocak ayında mı yoksa Temmuz da mı başlatılacağı konusunun belli olmadığı ifade ediliyor.

 

Tüketici birlikleri ise yaptıkları açıklamada kamuoyu araştırmalarının Alman vatandaşlarının halihazırda güneş enerjisinin desteklenmesi için elektrik faturalarında her ay ödedikleri %3 lük kesintiden rahatsız olmadığını, aksine %71 lik bir kesimin bu kesintinin gerektiği takdirde artırılmasını desteklediğini gösterdiğini ifade ettiler.

 

Dünya da üretilen çatı üstü güneş panellerinin yarısı Almanya da bulunuyor ve bir çok Alman vatandaşı kullanımından fazla ürettiği elektriği şebekeye ileterek enerji firmalarına satabiliyor. 2000 yılında uygulamaya konulan yenilenebilir enerjinin desteklenmesine yönelik düzenlemelerden sonra Almanya da özellikle güneş enerjisi sektörü çok büyük atılım yapmıştı. 2005 te 1.3 milyar kilovat saat olan güneş enerjisinden üretilen elektrik miktarı 2009 sonunda 5 milyar kilovat saati geçmişti.

 

Bunun yanında sektöre yönelik diğer bir kötü haber ise Fransa dan geldi. Fransa hükümetinin de aynı şekilde mali disiplini sağlama amacı ile sektöre yönelik alım garantilerinde %24 oranında indirime gideceği açıklandı.

 

Fransa ve Alman hükümetlerinden gelen bu haberlerin sektördeki uzmanlar tarafından endişe ile takip edildiği belirtiliyor. Uzmanlar Fransa nın güneş enerjisi sektöründe Almanya kadar büyük bir yer tutmamasına karşın bu pazarın hızlı bir şekilde büyümekte olan önemli bir sektör olduğunu belirtiyorlar.

 

Bu gelen haberlerin ardından Amerika, Avrupa ve Çin borsalarında güneş enerjisi şirketlerinin hisse değerleri ciddi kayıplar yaşamaya başladı.

www.yesilekonomi.com / 14.01.2010

-.-

ALMANYA Hakında

Almanya (Almanca: Deutschland), ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca: Bundesrepublik Deutschland), Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka, ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; ve batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika, ve Hollanda bulunur. Almanya 357.021 km² lik bir alanı kaplar ve ılıman iklim kuşağının içinde yer alı. 82 milyonun üzerindeki nüfusu ile Avrupa Birliği nin en fazla nüfusa sahip ülkesi konumundadır. Ayrıca en çok göçmen barındıran üçüncü ülke konumundadır. Almanya bir federal parlementer cumhuriyettir. On altı eyaletten oluşmaktadır (Bundesländer). Başkenti ve en büyük şehri Berlin dir. Almanya Birleşmiş Milletler e, NATO ya, G8 e üyedir ve Kyoto Protokolünü imzalamıştır. Almanya 2007 yılına göre, GSYİH ye göre dünyanın 3. büyük ekonomisi ve en çok ihracat gerçekleştiren ülkesidir. Ülke dünyada gelişme için en çok bağışta bununan ikinci ülke konumundadır. Buna karşın ülke, askeri harcama bütçesi olarak 6. sıradadır. Ülke, sosyal güvenlik sistemiyle yüksek yaşam seviyesine sahiptir. Almanya, Avrupa meselelerinde yüksek ülke nüfusu ve ekonomik gelişmişliğiyle dünya seviyesinde kilit rol oynamaktadır. Almanya birçok bilim ve teknoloji alanında lider durumda olarak kabul edilmiştir.

İklim

Almanya nın geneli, nemli batı rüzgarlarının üstünlük kurduğu ılımlı bir iklime sahiptir. İklim; Gulf Stream in etkisi altındaki Kuzey Atlantik Akıntıları tarafından etkilenmektedir. Bu ısıtıcı sular, Kuzey Denizi sınırlarındaki Jutland Yarımadası ve Ren Bölgesi dahil olmak üzere birçok bölgeyi etkilemektedir. Sonuç olarak kuzeybatı ve kuzey bölgelerinde iklim okyanusal iklimdir; yağış yaz boyunca maksimuma çıkmak üzere her dönem sürer. Kışları ılımlı ve yazları serindir, buna karşın sıcaklık çoğu zaman 30°C yi (86°F) aşabilmektedir. Doğuda ise iklim daha karasaldır; kışlar çok soğuk, yazlar çok sıcak ve kuru olabilmektedir. Orta ve güney Almanya ise farklı olarak karasal ve okyanusal iklim arasında bir geçiş bölgesidir. Yine, en yüksek sıcaklık yazın 30°C yi (86°F) aşabilmektedir.

tr.wikipedia.org/wiki / Ocak 2010

-.-

FRANSA Hakkında

Fransa (Fransızca: France) ya da resmî olarak Fransa Cumhuriyeti (République Française, okunuşu: UFA: /ʁepyblik fʁɑ̃sɛz/), anakara toprakları Batı Avrupa da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir.

 

Kıta Fransası, güneyde Akdeniz den kuzeyde Manş Denizi ve Kuzey Denizi ne, doğuda Ren Nehri nden batıda Atlas Okyanusu na kadar yayılan topraklarda yer alır. Fransızlar, ülkelerini topraklarının biçiminden ötürü Altıgen (Fransızca: L Hexagone) olarak adlandırırlar. Fransa, yönetimde yarı-başkanlık sisteminin uygulandığı üniter bir devlettir. Ülkenin başlıca ilke ve ülküleri İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi nde açıklanmıştır. Fransa nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra dır. Akdeniz de İtalya ya ait Sardinya adası ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli yle Birleşik Krallık a bağlanmaktadır. Dünya sıralamasında 6. sırada bulunan nominal gayrisafi yurtiçi hasılası ve 8. sırada yer alan satın alma gücü paritesi ile ileri bir ekonomiye sahiptir ve gelişmiş ülkeler sınıfında yer almaktadır. Fransa, Avrupa Birliği adlı siyasi ve ekonomik örgütlenmenin kurucu üyelerinden biridir ve birlik üyesi ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülke, bunun yanında Birleşmiş Milletler in de kurucu üyelerinden, Frankofon un, G8 Zirveleri nin, Latin Birliği nin ve NATO nun da katılımcılarındandır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nin beş daimi üyesinden biridir. 360 etkin savaş başlığı ve 59 nükleer santraliyle önemli bir nükleer güçtür.

tr.wikipedia.org/wiki / Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR