Mersin de Enerji Tasarrufu Paneli …

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özyurt, Türkiye nin ihtiyaç duyduğu enerjinin sadece yüzde 30 unu üretebildiğini, bu sebeple de ALTERNATİF enerji kaynaklarına yönelinmesi ve her türlü kaynağın etkin ve verimli kullanılması çağrısında bulundu.

 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özyurt, Türkiye nin ihtiyaç duyduğu enerjinin sadece yüzde 30 unu üretebildiğini, bu sebeple de ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarına yönelinmesi ve her türlü kaynağın etkin ve verimli kullanılması çağrısında bulundu.

 

Enerji Tasarrufu Haftası etkinlikleri kapsamında Mersin Valiliği tarafından Enerji Tasarrufu konulu bir panel düzenlendi. Valilik Toplantı Salonu ndaki panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mustafa Özyurt, enerjinin insan hayatındaki önemine dikkat çekerek enerjinin bilinçsiz kullanımı ve buna bağlı olarak gelecekte yaşanabilecek olumsuzlukları göz önüne serdi. Vali Yardımcısı Mehmet Çubuktar ın da katıldığı etkinliğe yoğun ilgi gösterildi.

 

Dünyada insanlığın geleceği açısından gıda ve enerji konusunun öne çıktığına dikkat çeken Özyurt, gıda konusunun her ne kadar enerjinin gölgesinde kalsa da Afrika örneğinde olduğu gibi insanoğlunun geleceğinde önemli bir risk faktörü olduğunu anlattı. Dünya nüfusunun hızla arttığına dikkat çeken Özyurt, 1960 lı yıllarda dünya üzerinde 2 milyar insan yaşarken, bu rakamın 2000 li yıllarla birlikte 4 milyara ulaştığını ve bunun 2050 yılında da 7 milyara ulaşmasını beklendiğini dile getirdi.

 

Özyurt, " Bilim adamlarının araştırmalarına göre nüfus artış hızı bu ölçüde devam ederse metrekareye bir insanın düşeceği söyleniyor. Bilim adamları bir şekilde nüfus artış dengesinin korunacağını söylüyorlar. Ancak bu tür dengeleme işlemi ancak meteor ve küresel ısınma gibi felaket teorileri ile öngörülebiliyor. Bu hızlı gelişmeye göre insanlık, öncelikle enerji ve gıda ihtiyacını karşılamak zorunda. Elimizde ne kadar enerji kaynağımız olursa olsun nüfus artışına göre ALTERNATİF kaynaklara başvurmak zorundayız " dedi.

 

Türkiye nin enerji açısından hiç de iç açıcı bir konumda olmadığını savunan Mustafa Özyurt, Türkiye nin ihtiyaç duymuş olduğu enerjinin sadece yüzde 30 luk bir bölümünü kendisinin ürettiğini, bu sebeple ALTERNATİF enerji kaynaklarına yatırım yapılmasının yanında her türlü enerji kaynağının değerlendirilmesinin bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

 

Prof. Dr. Özyurt, ALTERNATİF enerjiler ortaya çıkartılırken çevresel etkenlerin de göz önünde bulundurulması uyarısında bulunarak, sırf enerji üretilecek diye çevrenin katledilmesine de asla göz yumulamayacağını vurguladı.

www.mersinhaber.com / 15 Ocak 2010

-.-

Mersin Üniversitesi hakkında

Misyon & Vizyon & Değerler

Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, laiklik ve Cumhuriyet ilkelerinden ödün vermeyen, çalışkan, bilgi ve birikimlerini tüm insanlık yararına kullanan, topluma yararlı, evrensel değerler ışığında, modern, yaratıcı ve pozitif düşünen, katılımcı, üretken ve yarattığı değerlerle ülkesini tüm dünyada temsil eden üstün nitelikli bireyler yetiştirmek, yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak, bilgi ve teknoloji üretmek, üretimini toplum yararına sunarak bölgesel ve ulusal alanda gelişme ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamaktır. Bilimin ışığında, vereceği eğitim-öğretim ve yapacağı bilimsel araştırmalar ile Ülkemizin teknolojik, ekonomik ve sosyal alanda çağdaş uygarlık düzeyine çıkmasına katkıda bulunmak. Mersin Üniversitesinin misyon ve vizyonunu oluşturan temel değerler;

-Akademik ve etik değerlere bağlılık

-Eğitim-öğretim ve araştırmada kalite

-Yaratıcılık

-Yenilikçilik

-Özgüven

-Katılımcılık

-Liderlik

-Dayanışma ve paylaşımı önemsemek

-Şeffaflık

-Kurumsal liyakat

-Toplumsal sorumluluk  

-Çevre bilinci

www.mersin.edu.tr / Ocak 2010

-.-

Mersinde İklim

Mersin de yazları sıcak, kışları ise ılıman ve yağışlı geçer. Havası kent merkezinde oldukça rutubetlidir. Mersin ve çevresinde, tipik sıcak ve ılıman iklimi hakimdir (Daha cok subtropik iklim özellikleri gösterir). Yaz ayları sıcak ve aşırı nemli ortalama 28 °C nemlilik ise %88 ler civarında kış ayları ise (14 °C) ılık ve yağışlıdır. (Yıllık yağış ortalaması 1096 mm, kaydedilen en düşük sıcaklık ise 1974 te +2.5 derece en yüksek sıcaklık ise 15 Temmuz 2007 38 °C). İlin uzun yıllar sıcaklık ortalaması ise 22 °C dereceye yakındır ve bu özelliğiyle Türkiye nin en sıcak kesimidir. Ancak yaz aylarında özellikle aşırı nem bunaltıcı olabilmektedir. İl en fazla yağışı aralık ocak döneminde alır, 2001 de yaşanan sel felaketinde 2 gün içerisinde metrekareye 669 kg yağış düşmüştür.

tr.wikipedia.org/wiki / Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR