Diyarbakır Güneş Evi KKTC de “Enerji verimli Binalar Konferansında” …

Enerji Profesyonelleri Derneği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası işbirliğiyle “Enerji Verimli Binalar Konferansı” düzenlendi. Diyarbakır Güneş Evi Eğitim ve uygulama parkı Yöneticisi Gültekin Aydeniz; %100 Kendi Enerjisini Üreten yapılar. “Enerji ve Ekoloji” Eğitim Programı, Enerji nin üretim , tüketim ve kullanımı döngüsü içerisinde ekoloji üzerindeki etkileri ve kendine yetebilen teknolojiler programı konu başlıklarından oluşan bir sunum yaptı.

 

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği binasında gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Enerji Profesyonelleri Derneği Başkanı Ali Korakan, günümüz yaşam koşullarının insanı her geçen gün daha fazla enerjiye bağımlı hale getirdiğini, bununla birlikte yaygın fosil yakıt kullanımından dolayı küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin meydana geldiğini belirtti.

 

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Sekreteri Zihni Turkan da konuşmasında ucuz ve sürdürülebilir enerji ALTERNATİFLERİNİN hayata geçirilip, aygınlaşmasında oldukça geç kalındığına işaret etti.

 

Konferansın açılışına katılan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy;  doğal kaynakları daha az olan ülkelerin bu kaynakları daha iyi şekilde değerlendirmesinin kendisini üzdüğünü ifade etti.“Doğal kaynakları gündeme getireceğimiz konumda hiçbir şey yapmamak ve doğal kaynakları daha zorda olan ülkelerin bunu yapması beni derinden etkiliyor.” diyen Taçoy, güneş enerjisini kullanmada KKTC’nin potansiyelinin yüksek olduğuna işaret etti.

 

Bu konularla ilgili yeni bir ajans kurulmasının gündeme geldiğini belirten Taçoy, bu ajansın oluşabilmesi için bir çalışma içerisine girildiğini anlattı. Taçoy, doğanın özelliklerini kullanarak özellikle güneş enerjisinin kullanılması noktasında çalışmalar yapılmasının amaçlandığını belirtti. Bu konuda Diyarbakır Güneş Evi’nin önemine dikkat çeken Taçoy deneyim paylaşımı için kendilerine teşekkür ediyor ve salonda bulunan tüm dinleyicilerin Diyarbakır Güneş Evi deneyimlerini herkes ile paylaşmak gerektiğinin önemine dikkat çekti.

 

Enerjiyi kullanmanın ve tüketmenin bir eğitim işi olduğuna değinen Taçoy, enerjiyi en değerli şekilde kullanarak tasarrufa gidilebilmesinin öneminin altını çizdi.

 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Taçoy, hükümetin ALTERNATİF ENERJİ kullanımı konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü bu konuda ilgili tüm kişilerden destek beklediklerini de söyledi.

 

Bakan Taçoy, “ Bu geleceğe yatırımdır. Ülkenin öz kaynaklarına sermayesine, bir katkıdır ve doğayla yapacağımız her türlü üretimin hem daha ucuz olacağını hem de ülkenin ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağını unutmamız gerekir ” dedi.

 

Enerji Profesyonelleri Derneği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası ve Mimarlar odaları adına KKTC Emo Oda Başkanı Ayşe Tokel Diyarbakır Güneş Evi Yöneticisi Gültekin Aydeniz’e katkılarından ve deneyim paylaşımlarından dolayı memnuniyetlerini ifade ederek teşekkür etti.

www.gunesevi.org / 25 Ocak 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR