Bankalar Doğa Derneği nin sınavını geçecek mi ?..

Hasankeyf ve Dicle Vadisi nin yok olmasına neden olacak Ilısu baraj projesine kredi vermesi sözkonusu olan Akbank ve Garanti Bankası na karşı Doğa Derneği ülke çapında bir kampanya başlattı.

 

Garanti Bankası ve Akbank ın Doğa ve Uygarlık Sınavı Başlıyor

Doğa Derneği nin hazırlamış olduğu ilanlarda Hasankeyf Yok Olmasın Kampanyası nın maskotu Kaplumbağa Rafet tahtaya yazmış olduğu sınav sorusunda “ Garanti Bankası ve Akbank Hasankeyf i yok edecek krediyi verir mi ? diye soruyor.

 

Doğa Derneği, geçtiğimiz haftalarda her iki bankanın da üst düzey yetkilileri ile görüşerek Hasankeyf in de içinde bulunduğu Dicle Vadisi nin Türkiye nin ve dünyanın en önemli kültür ve doğa miraslarından biri olduğunu hatırlattı. Her iki kuruma da Türkiye nin doğal ve kültür mirasına olan sorumluluğun her şeyden önce geldiğini ileten Doğa Derneği, bankalardan Ilısu baraj projesinden çekilmelerini talep etti. Garanti ve Akbank, Doğa Derneği’nin bu talebine henüz olumlu yanıt vermedi.

 

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken “ Doğa için Garanti diyerek “ Çevreci Bonus kartıyla doğaya olan duyarlılığını öne çıkaran Garanti Bankası ve Küresel İlkeler Sözleşmesi nin (1) çevre dahil olmak üzere tüm standartlarını kabul eden Akbank ın bu sınavda yapacağı tercih, Hasankeyf ve Türkiye doğasının geleceği için belirleyici olacak dedi.

 

Güven Eken açıklamasına şöyle devam etti : “ Akbank ve Garanti nin kamuoyu önündeki bu sınavda doğru tercihi yapmalarını bekliyoruz. Eğer tercihleri Ilısu baraj projesine kredi vermekten yana olursa, her iki bankanın da doğa ve kültürü aslında sadece birer reklam malzemesi olarak kullandıklarını kabul etmek zorunda kalacağız.

 

“ Doğa Derneği, her iki bankaya da Avrupa kredi kuruluşlarının projeden çekildiklerini hatırlatıyor ve Garanti Bankası ile Akbank ı diğer ilkeli kuruluşlar gibi Ilısu projesinden çekilerek Hasankeyf ve Dicle Vadisi nin UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesine destek vermeye çağırıyor.

 

Güven Eken sözlerini şöyle tamamladı : “ Türkiye nin doğası ve kültür mirasını Avrupalı kredi kuruluşlarının Türkiye nin iki öncü bankasından daha fazla önemsediklerini düşünmek istemiyoruz. Garanti ve Akbank bu tarihi sınavı umarız başarıyla geçer.

 

Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) hakkında : Şirketlerin insan hakları, çalışma koşulları, çevre ve temiz toplumla ilgili evrensel ilkelere olan bağlılığını ilan ettiği Küresel İlkeler Sözleşmesi sosyal sorumluluğun dünya çapındaki en önemli belgesi olarak kabul edilmektedir. Küresel İlkeler Sözleşmesi ni imzalayan şirketler ve diğer özel kuruluşlar, aşağıda açıklanan amaçları ve değerleri kendi kurumsal ilkelerine dahil etmeyi üstlenmektedir :

 

İnsan Hakları

1. Etki alanları içinde evrensel insan haklarının korunmasına destek ve saygı gösterilmesi

2. Kendi kuruluşlarının insan hakları ihlaline karışmamış olmalarının sağlanması

 

Çalışma Standartları

3. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme haklarının etkin bir şekilde tanınması

4. Her türlü zorlayıcı ve baskı altında çalıştırmanın engellenmesi

5. Çocuk isçiliğinin etkin bir şekilde önüne geçilmesi

6. İşe alma ve çalışma süreçlerinde ayırımcılığın önlenmesi.

 

Çevre

7. Çevre ile ilgili konularda, zarar oluşmadan önleyici yaklaşımın desteklenmesi

8. Daha etkin bir çevre sorumluluğunun yaygınlaştırılması için girişimde bulunulması

9. Çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının özendirilmesi

 

Yolsuzlukla Mücadele

10. Şirketler her türlü yolsuzluk, haraç ve rüşvet olayları ile mücadele etmelidir.

www.turizmhaberleri.com / 26.01.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR