Sanayi üretimindeki iyileşme sürecek …

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretimindeki iyileşmenin 2010 da da istikrarlı bir şekilde süreceğini belirterek, Türkiye nin gerçek gündemi teşkil eden, ekonomiye, sanayiye, üretime, yatırıma, ihracata odaklanması gerektiğini kaydetti.

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2009 Aralık ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını değerlendirdi. 2009 Aralık ayı sanayi üretim endeksinin, 2008 Aralık ayına göre yüzde 25.2, bir önceki aya göre ise yüzde 8.7 artarak 117.1 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ergün, " Geçtiğimiz dönemin verileriyle daha sağlıklı karşılaştırma yapabilmemizi sağlayan Takvim ve Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksinin de bir önceki yıla ve bir önceki aya göre artış göstermesi, yaşanan artışın konjonktürel etkilerin dışında da reel bir artış olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır " dedi.

 

Gelecek dönemde hem mevcut yatırımlar hem de yeni yatırımlar yönünden de olumlu bir sürece girildiğini kaydeden Ergün, üretimdeki bu artışın sürpriz olmadığına dikkat çekti. " Zira küresel konjonktürde gerçekleşen olumlu seyir kadar, yeni pazarlara olan yönelimle artış sürecine giren ihracat, üretimin de artacağına zaten işaret ediyordu " diyen Ergün, büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimindeki bu olumlu gelişmenin, 2010 yılında hedeflerinin daha da ilerisine ulaşacağının sağlam bir göstergesi niteliğinde olduğunu ifade etti.

 

BİRÇOK ÜLKENİN KAMU MALİYESİNDE HALA SIKINTILAR YAŞANIYOR

Küresel kriz nedeniyle birçok ülkenin özellikle kamu maliyesi ve finans alanında hala yoğun sıkıntılar yaşadığının altını çizen Bakan Ergün, şöyle devam etti :

 

" Krizin ortaya çıktığı 2008 sonundan itibaren, kredi derecelendirme kuruluşları çok az sayıda ülkenin notunu artırdılar, birçok ülkenin notunda da düşüşler gerçekleşti. Küresel kriz ortamında tüm dünyada ticaretin azaldığı, ihracat kanallarının daraldığı bu dönemde, kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye nin kredi notunu ise arka arkaya artırmıştır. Bu not artışları, Türkiye ekonomisinin sağlam bir makroekonomik yapıya sahip olduğunu, Türkiye nin yatırım yapılabilir ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını göstermektedir. Uluslararası kuruluşların rapor ve tahminleri, 2010 ve sonrasında Türkiye ekonomisinin dünyada en hızlı ve istikrarlı büyüyen ekonomiler arasında yer alacağını teyit ediyor. Nitekim açıklanan veriler de bu tahminleri destekler mahiyettedir. "

 

GERÇEK GÜNDEME ODAKLANILMALI

Ergün, " Güven endekslerinde son aylarda görülen toparlanmanın, ihracattaki ve iç talepteki gelişmeler paralelinde, sanayi üretimi ve kapasite kullanımındaki ılımlı toparlanmanın devam ediyor olması, 2009 un ikinci çeyreğinden itibaren gözlenen iyileşmenin, 2010 yılında da istikrarlı bir şekilde süreceğini göstermektedir " dedi.

 

Bu noktada Türkiye nin gerçek gündemi teşkil eden, ekonomiye, sanayiye, üretime, yatırıma, ihracata odaklanması gerektiğini belirten Ergün, iş dünyasının da gelecek projeksiyonlarını bu gerçeklere göre belirlemesi gerektiğini sözlerine ekledi. (ANKA) Ankara / 08 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR