Gmail’i yasaklayan İran, milli e-posta hizmetini kuruyor …

Bilişim devi Google, Çin’in ardından İran ile sorun yaşıyor. Tahran yönetimi, Google’ın 176 milyondan fazla kullanıcıya sahip e-posta hizmeti Gmail’e erişimi engelliyor.

 

Gmail ile ilgili gelişmeler, İran İslam Devrimi nin 61 nci yıl dönümü kutlamaları öncesinde başladı. İran dan ücretsiz e-posta hizmeti Gmail e giren kişilerin sayısında önemli bir düşüş belirlendi. Google ın yaptığı kontrollerde herhangi bir teknik soruna rastlanmadı.

 

Konuya ilişkin Google dan yapılan açıklamada, gelişmelerin bir yasaklama sonucu olup olmadığı konusunda yorum yapılmadı. Açıklamada, " Google olarak özgür iletişimi destekliyoruz, ancak maalesef bu her zaman bizim kontrolümüzde değil " denildi.

 

İran ın planı

“ Wall Street Journal ”, İran Telekomünikasyon Ajansı nın Gmail e erişimi sürekli olarak engelleme kararı aldığını, vatandaşların ücretsiz kullanımına açılacak bir milli elektronik posta hizmetinin planlandığını yazdı.

 

Adını açıklamak isteyen bir İranlı yetkilinin sözlerine yer veren “ Wall Street Journal ” ise, “ Hedefimiz bilgi teknolojileri alanında ülkemizdeki gelişmeyi teşvik etmek, ayrıca halkla yönetim arasındaki güven ilişkisine katkı sağlamaktır ” dedi.

 

Sanal duvarlara tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı da Gmail ile ilgili gelişmelere tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, “ 21 nci yüzyılda sanal duvarlar inşa edenler, 20 nci yüzyılda fiziki duvarlar yapanlar gibi başarısızlığa uğrayacaktır ” dedi. Crowley, İran halkının duvarları aşmak için gereken yolları bulacağından emin olduğunu kaydetti. 

 

İran da muhalif gruplar örgütlenme ve iletişim için özellikle sosyal medya sitelerinden yararlanıyorlar. Muhaliflerin haber ve görüntülerini yayımladığı sitelerin arasında Google Grubu na bağlı YouTube un yanı sıra Facebook ve Twitter gibi internet siteleri yer alıyor. www.dw-world.de/dw / 14 Şubat 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR