Çatıdan güneş toplayıp eve bedava elektrik verecek …
Onduline Türkiye’nin ürettiği çatı sistemi bedava elektrik üretecek. Güneş enerjisiyle elektrik üreten çatı sistemleri mayıs ayında piyasaya çıkacak, 25 ülkeye Türkiye’den ihraç edilecek.
Toplam 25 ülkenin bağlı olduğu Onduline Türkiye’nin geliştirdiği anahtar teslimi solar çatı sistemi elektrik de üretecek. Mayısta piyasaya sunulacak olan çatı sisteminin fiyatı 7 bin euro olacak.
Onduline Türkiye’nin bünyesindeki ikinci yeni ürün ise kiremit ve diğer çatı kaplama malzemelerine göre çok daha daha dayanıklı, ısı yalıtım gücü yüksek ve nakliye, uygulama maliyetlerini düşüren seramik çatı kaplama malzemeleri olacak.
Onduline Avrasya Genel Müdürü Burhan Karahan, 2008’de 140 milyon lira olan satış gelirlerini, kriz yılı 2009’da 160 milyon liraya çıkardıklarını söyledi. Karahan şöyle konuştu :
“ Bu yıl yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz. Yeni ürünler için yaklaşık 4-5 milyon euro’luk bir yatırım öngörüyoruz. Bu rakam birkaç yılda 25 milyon euro’yu bulabilir. ”
Yüzde 65 ucuzladı
Karahan, Onduline Avrasya’nın ar-ge biriminin güneş enerjisiyle elektrik üreten çatı sistemleri geliştirdiğini de belirterek şunları söyledi :
“ Biz çatı kaplama malzemesi üretiriz. Ancak son dönemde çok konuşulan solar sistemler çatıya uygulanıyor. Bu sistemleri herhangi bir çatıya uygulayanlar genellikle çatıları bozuyor ve bedava elektrik üretilecek diye çatılarda ciddi masraflar ve sorunlar çıkıyor. Biz de bunun üzerine müşterimize paket çatı solar sistemleri üretme kararı aldık. 2 kilovatsaatten 10 kilovatsaate kadar sistemler üretip anahtar teslimi satacağız. Çatıyı, yalıtımı, elektrik tesisatını her şeyi bizim ekiplerimiz uygulayacak. Ürün 7-8 bin euro’ya satılacak. Bu fiyat geçen yıl 20 bin euro civarındaydı ve araştırmalar ilerledikçe fiyat da düştü. Solar sistem için ABD’li ve Alman partnerlerle çalışıyoruz. ”
Onduline’in 1945’ten beri çatı kaplama malzemeleri ürettiğini anlatan Karahan, “ Şirketin 9 ülkede üretim tesisi ve 100 ülkede satışı var ” dedi.
Seramik çatılar geliyor
Onduline Avrasya Proje Müdürü Melih Kamil de Türkiye’deki bilgi ve üretim gücüyle dünya çatıları için bir yenilik daha ürettiklerini anlattı. Kamil, seramiği çatılara uygulamaya başladıklarını söylerken, “ Bu ürün kiremite göre daha hafif, daha uzun ömürlü ve ticari açıdan da depolaması, taşıması ve uygulaması çok daha kolay ” dedi. www.gunesdergisi.com / Şubat 2010
-.-