Benzin istasyonlarına elektrik pompaları geliyor …

Enerji kaynaklarındaki farklılaşmalar ve teknolojinin gelişmesi, insan yaşamında da birçok değişikliğe yol açıyor. Fosil yakıtların gittikçe azalması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ön plana çıkması, araçları da etkiliyor. Benzinin yanında elektrikle de çalışan " hibrid " otomobillerin yollara çıkmasının ardından tamamen aküyle çalışanlar ise yakın bir gelecekte insanların hizmetinde olacak. Bu durum akaryakıt istasyonlarının çehresini değiştirirken, benzin pompalarının yanında elektrik pompaları da bulunacak.

 

Konuyla ilgili konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Üyesi Fatih Dönmez, Türkiye nin, akü şarjı yapılan istasyonlara yaklaşık beş içinde kavuşacağını söyledi.

 

Ülkedeki otomotiv firmalarının, elektrikli arabalar için uzun süredir çalıştığını kaydeden Dönmez, bunlar yollara çıkınca elektrik istasyonlarının da şart olacağını vurguladı.

 

Mevcut benzinliklere akü şarj bölümü eklenmesi için kanuna gerek olmadığını savunan Dönmez, EPDK kararıyla halledilebileceğini belirtti.

 

Piyasaları düzenlemek için 2000 yılından sonra EPDK ve BBDK gibi yaklaşık dokuz kurumun oluşturulduğunu hatırlatan Fatih Dönmez, dünyada şu anda günde 80 milyon varil olan ham petrol üretiminin, 2030 yılında 100 milyon varile çıkacağının altını çizerek, enerjinin sosyal bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

 

Dünyadaki enerji senaryolarından da bahseden EPDK Üyesi Dönmez, " Bunlara göre elektrik üretiminde doğalgaz ve kömürün payı azalacak, hidroelektrik, rüzgâr ve güneşinki artacak. Yenilebilir enerji kaynakları açısından Ege Bölgesi ve İzmir, çok verimli kaynaklara sahip. Türkiye nin elektrik ihtiyacının yüzde 30 u buradan karşılanabilir. " dedi.

 

Avrupa daki pilot ülkelerde tamamen elektrikli otomobillerin yollara çıktığını belirten Dönmez, Türkiye ye henüz hem benzinle hem elektrikle çalışan hibrid otomobillerin girdiğini, tamamen elektriklilerin de yakın gelecekte gireceğini dile getirdi.

 

Dönmez, " Önümüzdeki beş sene içinde, benzinliklerde aküleri şarj edecek yerlerin kurulduğunu görmeye başlayacağız. Avrupa da pilot ülkelerde bu otomobiller var ancak çok uzun mesafe gidemiyorlar. Geliştirilmeleri gerekiyor. Türkiye deki otomobil firmaları da bu konu üzerinde uzun yıllardır çalışıyor. " dedi. (CİHAN) 19 Şubat 2010

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com  

www.solar-academy.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR