Enerji patronları kendi derneklerini kurdu

Enerji İşadamları Derneği`ne (ENİAD) üye olmak için elektrik üreticilerinde 150 MW kurulu güce sahip olması gerekiyor.

 

Türkiye`deki kurulu gücün yüzde 90`ını temsil etmeyi planlayan Enerji İşadamları Derneği (ENİAD) kuruldu. İmzaları geçtiğimiz günlerde atılan ENİAD, dağıtım, perakende ve elektrik ticaretinde faaliyet gösteren şirketleri aynı çatı altında toplamayı öngörüyor. Bundan sonraki süreçte artık tüm sektörün sorunları dernek kapsamında ele alınacak. ENİAD`a üye olmak için elektrik üreticilerinde 150 MW kurulu güce sahip olması gerekiyor. Dağıtım ve perakendede ise en az 500 bin kWh enerji pazarlaması veya dağıtması şartı kondu. Derneğin kuruluşunun ardından geçici Yönetim Kurulu Başkanlığını Nihat Özdemir`in yapması planlanıyor.

 

Enerji borsasından pay alacak

Yeni derneğin kurulacak enerji piyasası borsasında (EPİYAŞ) pay sahibi olması planlanıyor. Yetkililer, borsaya 106 kadar şirketin katılım bildiriminde bulunduğunu belirterek, yönetim kurulunda 3 üyenin ENİAD, 3 üyenin BOTAŞ ve TEİAŞ`tan 3 üyenin de BİST`i temsilen olacağını söyledi. EPİYAŞ`a TÜSİAD dahil, lisanslanmış şirketlerin katılabileceğini belirten yetkililer, borsanın yüzde 30`unun ENİAD üyelerinin, yüzde 30`unda BOTAŞ-TEİAŞ, yüzde 30`unda ise BİST`in olacağını kaydetti.

 

Dernek sayısı 10`a ulaştı

Üye sayısı 70-80 civarında olacak dernek enerjinin üretimi ve pazarlanmasındaki sorunların çözülmesine yönelik olacak. Böylece elektrik üretiminde Elektrik Üreticileri Derneği EÜD, rüzgâr üreticilerinin dernekleri RESSİAD, RESYAD, hidroelektrik üreticilerinin derneği HESSİAD, güneş yatırımcıları ve lisanssız elektrik üreticileri derneği ile birlikte dernek sayısı 10`a ulaşacak. MELTEM GÜNDÜZ, ANKARA

www.dunya.com

16 Ağustos 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR