CeBIT e geri sayım başladı …

Bu yıl 02 - 06 Mart tarihleri arasında kapılarını açacak olan fuara 68 ülkeden 4 bin 157 firma katılacak. Bu, son 20 yılın en düşük katılımcı sayısı.

 

Dünyanın en büyük bilişim teknolojileri fuarı CeBIT e olan ilgi de, katılım da son yıllarda giderek düşüyor. Milenyuma girerken yaklaşık 800 bin ziyaretçinin akınına uğrayan CeBIT e geçen yıl bu rakamın sadece yarısı kadar ziyaretçi geldi. 2008 yılında 5 bin 800 ün üzerinde olan katılımcı firma sayısı da geçtiğimiz yıl ani bir düşüşle 4 bin 300 civarına gerilemişti.

 

CeBIT e ilginin azalmasının başlıca nedeni son yıllarda bilişim teknolojisinin alt kollarının sadece kendi branşlarına yönelik özel fuarlar düzenlemesi. Barcelona Dünya Mobil Fuarı, Las Vegas elektronik fuarı CES ve Berlin’de düzenlenen Uluslararası Radyo ve Televizyon Fuarı IFA özel fuarlardan sadece bazıları. Hannover Merkezli Alman Fuarcılık A.Ş. nin yönetim kurulu başkanı Wolfram von Fritsch buna rağmen CeBIT in bilişim teknolojileri konusunda dünya lideri olma özelliğini sürdüreceğini kaydediyor : " Sanırım CeBIT bugün buraya 800 bin kişinin akın ettiği zamandan daha büyük bir önem taşıyor. CeBIT eskiden olduğu gibi şimdi de, bilişim teknolojileri alanındaki en büyük firmalar arası fuar. Üstelik artık daha da büyük bir anlam kazandı. "

 

Yeni arayışlara girildi

Von Fritsch o dönemde katılımcı firmaların promosyon ürün avına çıkmış ziyaretçilerin arasından gerçekten ürünlerle ilgilenen kişileri seçmekte zorluk çektiğine, bu nedenle geçtiğimiz yıllarda CeBIT in daha çok profesyonellere yöneldiğine dikkat çekiyor. Ancak bu durum katılımın düşmesinde rol oynadı. Von Fritsch bu nedenle fuarın yeni arayışlar başlattığını belirtiyor. Von Fritsch şu açıklamayı yapıyor : " Bilişim teknolojilerindeki rollerin değiştiğine tanık oluyoruz. Artık uzmanlar ve tüketiciler yok. Bunun yerine uygulamalardan aktif şekilde faydalanan ve prosumer diye adlandırılan kullanıcılar var. Bu nedenle alanlar arasındaki sınırlar ortadan kalktı. Yine aynı nedenden ötürü CeBIT de yine her şeyi bulmak mümkün. "

 

İş ve gündelik hayatın iç içe geçtiği bu yeni yaklaşım tarzının en önemli taşıyıcısı ise akıllı cep telefonları. Bu mini teknoloji mucizeleri interneti gezici hale getirdi. Üstelik akıllı cep telefonlarına yeni uygulamalar yükleyerek yapabildiklerinin çıtasını sürekli  yükseltmek de mümkün.

 

CeBIT e bu yıl aralarında internet devi Google ve dünyanın en büyük online alışveriş sitesi Amazon un da bulunduğu yaklaşık 300 yeni firma katılacak. Fuarın bu yılki ana fikri "Connected Worlds" yani "bağlaşık dünyalar". Bağlaşık dünyalar konseptiyle alışık olduğumuz teknolojik sınırların kaldırılması amaçlanıyor. CeBIT ziyaretçileri fuar alanında bu felsefeyle inşa edilmiş 400 metrekarelik " geleceğin evi " ile karşılaşacak. Tüm sistemleri birbirine bağlantılı olan bu evde, enerji asistanı ısınma ve aydınlanma ayarını yaparken, mutfak yardımcınız da size sağlıklı beslenmenin sırlarını verecek. Akşamları gizli gizli atıştıranlarsa, geleceğin evindeki sağlıklı yaşam asistanının hazırladığı egzersiz programından faydalanarak, vicdanlarını rahatlatabilecekler. www.dw-world.de/dw / 27 Şubat 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR