Çiftçiler için güneş enerjisi …
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin, güneş panelleri aracılığıyla enerji üretimi için ideal bir bölge olduğu bildirildi.
Gaziantep te yerleşik GİMAK firması, 1. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı ndaki standında, çiftçileri tarımsal sulama sistemlerinin güneş panelleri aracılığıyla üretilen elektrikle çalıştırılması konusunda bilgilendirdi.
Firma yetkilisi Tamer Erçin, Gaziantep te güneş panelleriyle elektrik üretimi alanında ilk uygulamaları kendilerinin gerçekleştirdiğini kaydetti. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin güneş panelleri aracılığıyla enerji üretimi için ideal bir bölge olduğuna dikkati çeken Erçin, şöyle konuştu :
GÜNEYDOĞU YA YÖNELİK
Biz paneller aracılığıyla güneşten elde edilen elektriğin kullanımını öncelikle çiftçilerimize öneriyoruz. Çünkü, çiftçilerimiz elektrik iletim hatlarının uzağında kalan tarlalarını sulamak için çok büyük harcamalara katlanıp elektrik hatları çektiriyorlar, trafo satın alıyorlar. Bu harcamayı yapamayan çiftçiler için tarlalarında sulu tarım yapmak hayalden öte bir anlam taşımıyor. Biz elektrik iletim hatlarının olmadığı ya da elektrik iletim hatlarının uzağında kalan tarla ya da bahçelerin sulanması için kurulan sistemlerin güneş panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılmasını öneriyoruz. Çünkü bu durumda güneşten elde edilen elektriği kullanmak şebeke elektriğine göre çok daha ekonomik olabiliyor.
Erçin, toprağın salma sulama yöntemiyle sulanması halinde su tüketiminin, damla sulama sistemiyle yapılan sulamadaki su tüketiminden çok daha fazla olduğuna dikkati çekti.
GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİN
Tarla ya da bahçesini damla sulama sistemiyle sulayan Güneydoğulu çiftçilere, elektrik ihtiyaçlarını güneş panelleriyle karşılamalarını öneriyoruz. Damla sulama sistemi olmayan çiftçiler için güneş panelleriyle üretilen elektrik de ekonomik olmuyor diyen Erçin, salma sulama yapan çiftçilere, güneş panelleriyle elektrik üretmeyi tavsiye etmediklerini vurguladı.
Elektrik şebekesi olmayan yerlerde elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için güneş panellerinin çözüm olduğunu kaydeden Erçin, sözlerini şöyle tamamladı : Elektrik şebekelerinin uzağında bulunan ve yalnızca yazın kalınan bağ evlerinde ihtiyaç duyulan enerji, güneş panelleriyle üretilebilir. Ayrıca su temini için kurulan küçük çaplı tesisler de bu yolla çalıştırılabilir. Bir daire büyüklüğündeki bir bağ evinin elektrik ihtiyacını karşılamak için 20 bin lira dolayında harcama yapmak gerekir. Ayrıca bu maliyetle kurulan güneş panelleri sistemiyle 40 metre derinlikten günde 7 ton su çıkarılabilir.
Erçin, bölgede güneş enerjili sulama sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması için devletin çiftçileri teşvik etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. www.diyarbakirsoz.com / 06 Mart 2010