Yunan adası almak için doğru zaman …

Almanların borç batağındaki Yunanistan a krizden çıkması için ıssız durumdaki adalarını satma önerisi getirdiği bu dönemde, kendi adasına sahip olmak isteyenler için uygun fırsatlar da ortaya çıkıyor.

 

İflas riskinden kurtulması için Yunanistan a adalarını satması baskısı yapılırken, İngiltere de içinde bulunduğu kötü mali koşullar nedeniyle yakın gelecekte kendini benzer bir durumda bulabilir.

 

Diğer yandan, bu durum, insanlara arkadaşlarıyla ortak olarak bir ada satın alarak kendi kurallarını koyabildikleri bir dünyanın kapılarını açmak için cazip fırsat yaratıyor.

 

İngiltere için, kıyıya bağlı botla en yakındaki dükkana gidip alışveriş yapmak isteyenlerin İskoçya açıklarında birçok seçeneği değerlendirebileceği belirtiliyor. Ancak bu adalara sahip olmak için 2.5 ile 2.75 milyon euroyu gözden çıkarmak lazım.

 

BİR MİLYON EUROYA YUNAN ADASI

Toplamda 3 bin taneden fazla olan Yunan adaları arasında özel şahıslara ait olanları da 1 milyon eurodan başlayan fiyatlarla alıcı bekliyor. Ancak, Yunan adalarının yalnızca 87 tanesi ıssız durumda bulunurken bunların çoğu da devlete ait.

 

Bu gerçeklere rağmen, uzmanlar Yunan adalarını almak için doğru zamanın geldiğini savunuyor.

 

Bir ada sahibi olma ve insanın kendine ait bir dünya kurma fikri kulağa ilk anda hoş gelse de elbette kendine özgü zorlukları da beraberinde getiriyor.

 

Daha önce bu fikir sadece milyarderlerin yapabileceği bir şey olarak değerlendirilmesi, adalara malzeme tedariği sağlamanın oldukça maliyetli olmasından kaynaklanıyordu.

 

TEKNOLOJİ İŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Ada satışlarında uzmanlaşmış Toronto merkezli Private Islands şirketinin CEO su Chris Krolow ise bu zorlukların teknolojideki son gelişmeler sayesinde aşıldığına işaret ediyor.

 

Krolow, " Güneş ve rüzgar enerjisi alanındaki son teknolojik gelişmelerin daha önce yerleşimin olmadığı birçok ıssız adayı yaşanacak yerler haline çevirirken bu durum satılabilir adaların sayısının artmasını da sağlıyor " dedi.

 

Krolow, deniz suyunun içme suyuna çevrilebilmesi ve prefabrik evler de yerleşimin önünü açan diğer gelişmeler olarak sıralanırken yine de bunların ada yaşamının kendine özgü zorluklarını tamamen ortadan kaldırmadığının da altını çizdi.

 

KÜRESEL GELİŞMELER ETKİLİYOR

Ada satın alma talebindeki artış ve azalış, dünyada gelişen olaylarla da yakından ilgili bir durum.

 

İngiliz The Times gazetesinin verdiği bir örnekte, ABD de 2001 yılında İkiz Kuleler e düzenlenen saldırı sonrasında üst gelir grubunda bulunanların bu tip adalara olan talebinde büyük artış görüldüğüne dikkat çekildi.

 

Bu dönemde ada satın alanlar arasında Hollywood un tanınmış yüzleri, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio ve Mel Gibson da yer aldı. www.milliyet.com.tr / 15.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR