Güneş Araplar İçin Doğuyor

2009 yılında Arapların Yeni Milli Kaynağı: Petrolden Daha Değerli ve Sonsuz başlığıyla bir makale yayınlamıştık. 2011’in sonuna geldiğimizde uluslar arası enerji danışmanı AT Kearney’nin yayınladığı rapor rakamları netleştirdi.

 

Petrol zengini Arap toprakları aslında güneş enerjisi yönünden çok daha zengin. Yayınlanan raporda Suudi Arabistan’ın yıllık 90 milyar dolar değerinde enerji üretimi ve ihracatı potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.

 

10 yıl içersinde 100 bin kişilik istihdam sağlaması beklenen ve şimdiden büyük bankaların ve firmaların peşinde koştuğu çöl toprakları güneş enerjisinin merkezi olacak. Aslında su arıtmak için bile petrol harcayan Arapların yılda %8 artan enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiyle karşılamak istemesi çok mantıklı ama yatırımlar Arap kaynaklı mı olacak yoksa yabancı kaynaklardan mı olacak göreceğiz.

 

Geçen hafta Güney Kore ile 1 milyar dolar değerinde ortak yatırım anlaşması imzalayan Suudlar kurulacak fabrika ile kendi topraklarında fotovoltaik hücre üretimi için poli-silikon üretimine başlayacaklar. KCC Corp. ve Saudi Mutajadedah Energy ortaklığıyla kurulacak fabrika 2014 yılında üretime başlayacak.

 

Batılı şirketlerle ortaklık konusunda ciddi adımlar atan Saudi Aramco gibi petrol zengini dev yatırım firmalarının sınırsız kaynaklarını kullanarak yapabileceği işleri de göz önünde tutarsak güneş sönene kadar bitmeyecek yeni bir zenginlik çağının başındalar diyebiliriz.

www.limitsizenerji.com

30.12.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR