İtalyanlardan Urfaya Makarna Fabrikası …

Makarnasıyla ünlü İtalyanlar Türkiye’de en iyi makarnalık buğdayın üretildiği Şanlıurfa’da makarna fabrikası kurmak için ilk teması kurdu.

 

Makarnasıyla ünlü İtalyanlar Türkiye’de en iyi makarnalık buğdayın üretildiği Güneydoğu Anadolu Projesinin merkezindeki Şanlıurfa’da makarna fabrikası kurmak için ilk teması kurdu. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasını (ŞUTSO) ziyaret eden İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ve beraberindeki heyet Şanlıurfa’daki yatırım imkânlarını ve yatırım işbirliği konusunda nelerin yapılacağı konusunda görüş alışverişinde bulundular.

 

Ziyaret esnasında Türkiye’de ve Dünyada en iyi makarnalık buğdayın GAP’ın merkezi Şanlıurfa’da üretildiğini İtalyan heyete aktaran ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin, ziyaretin sonunda İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’ye bakırdan özel olarak yapılmış Türk Kahvesi fincan takımı hediye etti.  ŞUTSO Başkanı Ertekin Türk Kahvesi Fincan takımını takdim ettiği sırada  “İnşallah makarna fabrikasını Urfa’ya kurarsınız sizinle o zaman oturur bu fincanlarda birlikte Türk kahvesi içeriz.”dedi.

 

21 NİSAN’DA TÜRKİYE İTALYA EKONOMİK ZİRVESİNE HAZIRLANIYOR

İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, ziyaret amaçlarını iki ülke arasında 21 Nisan 2010 da gerçekleştirilecek zirve öncesi GAP illeri arasında bulunan Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’da yatırım konuları incelemelerinde bulunmak olduğunu söyledi. Bu üç ilin Ticaret ve Sanayi Odalarıyla görüşerek 21 Nisanda gerçekleşecek Türkiye-İtalya zirvesinde İtalyan yatırımcılarla GAP’taki yatırım fırsatlarını aktaracaklarını dile getiren Marsili, zirve öncesi yatırım ve işbirliği ortaklıkları konusunda İtalyan firmalara GAP’taki gezi incelemeleriyle ilgili de bir rapor hazırlayacaklarını ifade etti.

 

GAP’taki yatırım fırsatları ve işbirliği ortaklıkları için bölgeye gelen İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, İtalya’nın Ticari İlişkiler sorumlusu Roberto Luogo ve İtalyan Ekonomi Müsteşarı ve Ekonomi ve Ticaret Ofisinin sorumlusu Patrızıa Falcınellı Azzonı iki ülke arasındaki zirveye Türkiye’den 7 bakanın da katılacağını ŞUTSO yönetim kurulu üyeleriyle paylaştı.

 

İTALYA SPAGETTİSİ URFA YOLUNDA

GAP’ta incelemelerde bulunan İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ve beraberindeki heyet ŞUTSO Başkanı ve yönetim kurulu üyelerine hangi konularda birlikte yatırım yapabileceklerini sordu. Bunun üzerine İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ve beraberindeki heyet’e ŞUTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim İletmiş, bir İtalyan firmasıyla makarna fabrikası kurma konusunda teklifte bulundu. Bu teklif İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’nin ilgisini çekti ve “Neden olmasın. Bu mümkün olabilir.”dedi

 

İtalyanların makarna fabrikası kurmasının avantajlarını sıralayan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, şunları söyledi; “Bu ziyaretinizi önemsiyorum. Avrupa’da İtalyanlarla Türklerin karakteristik benzerliğinin olduğu söylenir. İtalya ile aramızdaki ticaret hacmi de aramızdaki ilişkinin güzel olduğunu gösteriyor. Bu konuda sizlerle işbirliği yapmamız doğru ve isabetli olacaktır. Bizim Urfa’daki firmalar İtalyanlarla işbirliği yapmaya hazır. Sulanan tarım alanlarında üretilen ürünlerin katma değerini artırarak birlikte dünya pazarına satabiliriz. Tarım ürünlerini işlemede bizim eksikliklerimiz var. Bunun için ekipmana ihtiyacımız var. Bu konuda bir işbirliğimiz olabilir. Öte yandan yenilenebilir enerjide önemli bir potansiyelimiz var. Irak’ta büyük bir yatırım pazarı bulunuyor. Burası bize çok yakın olduğu için İtalyanlarla birlikte yatırımlar yapabiliriz. Şanlıurfa’da Kargo Havaalanının bulunması, yeni açılan Şanlıurfa 2.Organize Sanayi Bölgesi, OSB’den Havaalanına Demiryolunun bu yıl kurulacak olmasını yatırım için önemli avantajlarımızdır. GAP Projesi bize önemli imkânlar sunuyor. İtalya da tarım ürünlerini pazarlama konusunda çok başarılı. Sizlerle güneş enerjisi konusunda da bir ortaklık yapabiliriz.”

 

ŞUTSO BAŞKANI İTALYA’DAKİ TEMİZELLER OPERASYONUN BENZERİ ŞUAN TÜRKİYE’DE DE YÜRÜTÜLÜYOR

İtalyan heyete İtalya’nın Türkiye’ye benzediğini hatırlatan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, İtalya’nın demokratikleşmesinde Avrupa Girmesinin büyük katkısının olduğunu söyledi. Şuan Türkiye’de de İtalya’daki demokratikleşmeye geçişte olduğu gibi temiz eller operasyonun yürütüldüğünü aktaran ŞUTSO Başkanı Ertekin, bunun Türkiye’nin demokratikleşme sürecine büyük katkısının olacağını sözlerine ekledi.

 

ŞUTSO DEVREYE GİRDİ; URFALILAR 3 GÜNDE İTALYAN VİZESİ ALACAK

İtalyan heyetin ziyaretinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’ye, işadamlarının yurt dışına vizesi alma konusunda yaşadıkları sıkıntıyı aktardı. Daha kısa sürede vize alma konusunda işadamlarına kolaylık sağlamalarını isteyen ŞUTSO Başkanı Ertekin’e İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’den bugünden sonra Şanlıurfalı işadamlarına 3 günde İtalyan vizesi vereceği sözü geldi. İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, İzmir Konsolosluğunu telefonla arayarak bu konuda Şanlıurfalı işadamlarına 3 günde vize vermesi talimatında bulundu. İşadamlarının İtalyan vizesi almak için daha önce 10 bazen de 15 gün beklemek zorunda kalıyorlardı. ŞUTSO Başkanı Ertekin’in İtalya nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’ye yaptığı teklifin ardından İtalyan vizesinin üç gün içinde alınması kararlaştırıldı. www.urfahaber.net / 23.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR