Güneş enerjili stadyum için geri sayım

Güneş enerjisi panelleriyle, Türkiye`nin kendi enerjisini üreten tek stadı olacak Antalya Arena`nın, eylül ayı sonuna yetiştirilmesinin planlandığı bildirildi.

 

Kış aylarında bine yakın takımın kamp yapmasından dolayı "spor turizminin başkenti" olarak da adlandırılan Antalya`da, 33 bin kişilik stadın inşaatı tamamlandı.

 

Stadın proje müdürü Yaşar Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapıyı diğer statlardan ayıran en büyük özelliğin, çatısına yerleştirilen 13 bin metrekarelik 1,4 megawatt gücündeki güneş enerjisi santrali olduğunu söyledi.

 

Güneş enerjisi sisteminin yaklaşık bir ay önce tamamlandığını, işlemlerin ardından sistemin şehir şebekesine elektrik vereceğini anlatan Aydın,  tam dairesel yapılan ve dört tarafından hava sirkülasyonu sağlanan stadın,  Antalya`nın sıcak ve nemli havasına uygun olduğunu kaydetti.

 

Stadın tribünlerinin UEFA kriterlerine uygun şekilde oldukça dik yapıldığına değinen Aydın, bu nedenle tribünlerin seyir ve ambiyans açısından iyi olacağına işaret etti.

 

Yaklaşık 10 bin koltuk monte edildi

Koltuk montaj işleminin de hızla sürdüğünü, tribünlerin yüzde 30`una koltuk takıldığını aktaran Aydın, şöyle konuştu:

 

"Stadyumun inşaatını tamamladık. Son olarak koltukların yüzde 30`una yakını takıldı. Günde yaklaşık 700 koltuk monte ediyoruz. Hedefimiz stadı Kurban Bayramı`ndan sonra, Antalyaspor`un ilk iç saha maçına belki bir iki tribün eksik bir şekilde yetiştirmek. Çimde de 3 aydır bakım ve iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. İlaçlama, gübreleme çalışmaları devam ediyor. Güney kale bölgesinde güneş görmeyen çime de suni ultraviyole cihazları ile ışık veriyoruz. Çimlerin daha güçlenmesi için bir aydır bölgede ışık takviyesi yapılıyor. Çimin üzerinde oluşan nemli havayı da dağıtmak için fanları kullanıyoruz. Günden güne daha iyi,  güçlü bir çim zeminimiz oluşuyor."

 

Koltuk deseni de Türkiye`de ilk

Koltukların deseniyle ilgili de farklı bir çalışma yaptıklarına dikkati çeken Aydın, dünyadaki birçok stadı incelediklerini söyledi.

 

Klasikleşmiş dizaynların dışına çıkıp modern bir çalışma yapmak istediklerini anlatan Aydın, "Aynen kopya da çekmek istemedik. Özgün bir şey ortaya çıkarmak için uğraştık. Beyazdan kırmızıya doğru geçiş yapan, kısmi parçalı ve belli simetrisi bulunmayan bir desen uyguladık. Aşağı katlar beyaz yoğunluklu, üst katlara çıktıkça kırmızı yoğunluk artıyor. Türkiye`de bu desenin örneği yok. Bitince güzel bir görüntü olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

 

Antalya Arena

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü`ne tahsis edilen Muratpaşa İlçesi Meltem Mahallesi`ndeki 96 dönümlük arazide yer alan stat, antik kentlerdeki arenalara benzetiliyor.

 

Stat, 360 derece tam daire olarak inşa edildi. 16 bin metrekarelik çatının 5 bin metrekarelik bölümü çimlerin güneş alabilmesi için şeffaf yapıldı.  44 loca bulunan statta 8 bin metrekarelik ticari alan ile bin 200 araçlık otopark da yer alıyor.

 

Karşılıklı iki skor ekranının yer aldığı stadın girişlerinde ve çıkışlarında, üst düzeyde güvenlik önlemleri olacak ve yüz tanıma kameraları bulunacak.

 

Son yıllarda stat sorunu yaşayan Antalyaspor, maçlarını bu statta oynayacak. (AA)

www.milliyet.com.tr

04.09.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR