Çevre alarm veriyor ...

UKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayanç, yapılan çalışmalar ışığında yıllar içinde yağış oranlarında azalma yaşanacağını söyledi.

 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Tayanç, iklim değişikliğinin etkileri konusunda yapılan çalışmalar sonucunda yıllar içinde yağış oranlarında yüzde 25-30 oranında azalma olduğunun tespit edildiğini söyledi.
  

Yağış miktarlarında yaşanan bu azalmanın ciddi bir oran olduğunu vurgulayan Tayanç, bunun iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu söyledi. Tayanç, uç olayların sıklığında yaşanan artışla birlikte ciddi bir yağış azlığı da yaşandığına dikkat çekti.
  

Ülkede geçtiğimiz şubat ayında yaşanan ve Lefkoşa ve Girne bölgesini etkileyen sel baskınının nedenleri konusunda da KIBRIS’a değerlendirmede bulunan Tayanç, doğal bitki örtüsünün yok edilmesinin baskınların etkisini önemli oranda artırdığını belirtti.
  

Tayanç, özellikle taş ocaklarının bulunduğu alanlarda bitki örtüsü kalmadığını, dolayısıyla dağlarda yağışların önünü kesecek hiçbir şey kalmadığını ifade etti.

 

Su sıkıntısı    

Tayanç, iklim değişikliğinin etkileri konusuna değinerek, geleceğe yönelik iklim modelleri takvimlerine bakıldığında Kıbrıs ve Türkiye’nin güney bölgelerinde yağışların azalacağının tespit edildiğini söyledi.
  

Tayanç, “2100 yılı için yüzde 20-40 oranında yağış azalmaları olması bekleniyor” dedi. Buna yönelik önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Tayanç, nüfusun giderek büyüdüğünü, su talebinin arttığını belirtti.
  

İleride ciddi bir su problemiyle karşılaşacağımızın kesin olduğuna dikkati çeken Tayanç, su sorunu giderecek projelere yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
  

Türkiye’den su getirme konusunun sık sık gündeme geldiğini kaydeden Tayanç, bunun önemli bir proje olduğunu ve hızlandırılması gerektiğini söyledi.
  

Deniz suyu arıtımına önem verilmesi gerektiğini kaydeden Tayanç, ülke şartlarının güneş enerjisinin kullanımına çok uygun olduğunu belirtti.

 

“Yağmur suları direk akışa geçiyor”  

Sel baskınlarının nedenleri ve önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Prof. Dr. Mete Tayanç, taş ocaklarının dağlardaki doğal yapıyı ve bitki örtüsünü tamamıyla yok ettiğini söyledi.
  

“Oralar çıplak bir kaya parçasına dönüştü. Yağan yağışlar direk akışa geçiyor” diyen Tayanç, dağlardan inen yağışların su baskınlarını oluşturduğunu belirtti.
  

Tayanç, taş ocaklarının faaliyetlerinin kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.
  

Meteorolojinin yaptığı tahminlerin yerinde olduğunu söyleyen Tayanç, teknolojik altyapının güçlendirilerek, daha da güvenli tahminler yapılmasının sağlanabileceğini ifade etti.
  

Tayanç, şöyle konuştu : “Yağışın miktarı ne olacak, nereye ne kadar düşecek? Bunları tahmin etmek çok daha yüksek çözünürlüklü analizler gerektiriyor. Radar ölçümleri ve modern çalışmalar gerektiriyor. Bunları yapabilmek için Meteoroloji Dairesi’nin teknolojik altyapısını geliştirmesi lazım”.

  

İklim değişikliğine bağlı olarak yağışların frekanslarında artış meydana gelmesi durumunda buna hazırlıklı olunması gerektiğine işaret eden Tayanç, “Afet ve Kriz Yönetim Merkezi” kurulması gerektiğini söyledi. Her şeyi Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’ndan beklememek gerektiğini söyleyen Tayanç, önlem almanın gerektiğini belirtti. www.kibrisgazetesi.com / 08.04.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR