İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’yi ülkesinin nükleer çalışmalarına karşı çıkarak iklim değişikliği ile mücadele çabalarına engel olmakla suçladı.

 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, " ABD ve dostları hala fosil yakıt üretiminin devamı üzerinde duruyor. Yenilenebilir ve temiz enerjinin kullanılmasını teşvik edecek yeni teknolojilerin geliştirilmesini engellemek için çeşitli cebri metotlara başvuruyorlar " dedi.

 

Ahmedinejad, bütün ülkelerin enerji kaynaklarını çeşitlendirecek yeni teknolojilere mutlaka erişmeleri gerektiğini belirterek, rüzgar, güneş, jeotermal ve nükleer enerji gibi temiz ve yenilenebilir enerjinin kullanılmasını önerdi. Ahmedinejad ayrıca ülkesinin diğer ülkelerle, " temiz enerji kullanımındaki tecrübelerini ve araştırma sonuçlarını paylaşmaya hazır " olduğunu ifade etti.

İHA / 17 Aralık 2009

-.-

İRAN Hakkında

İran (Farsça: ایران (yardım·bilgi)), resmi adı İran İslam Cumhuriyeti (Farsça: جمهوری اسلامی ایران (yardım·bilgi)) / Jomhūrī-ye Eslāmi-ye Īrān, Güneybatı Asya da ülke. Güneyde Fars ve Umman Körfezi, kuzeyde ise Hazar Denizi ile çevrilidir. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran dır. Şiilik ülkenin resmi dini mezhebi ve Farsça resmi dilidir. İran, M.Ö. 4000 lere dayanan tarihi ve var olan yerleşmeleriyle dünyadaki en eski sürekli uygarlıklardan birine ev sahipliği yapmaktadır. Tarih boyunca İran Avrasya daki merkezi konumu nedeniyle jeostratejik öneme sahip olmuştur ve bir bölgesel güçtür. İran BM, Bağlantısızlar Hareketi, İslam Konferansı Örgütü ve OPEC kurucu üyesidir. İran siyasal sistemi 1979 da kabul edilen anayasaya göre oluşturulan bir kaç karmaşık yönetim yapısına göre işlemektedir. En yüksek devlet makamı şimdiki Ayetullah Ali Hamaney in üstlendiği İran dini liderliğidir. İran, uluslararası enerji güvenliği ve dünya ekonomisinde geniş petrol ve doğal gaz kaynakları sonucu önemli bir konuma sahiptir.

tr.wikipedia.org/wiki 7 Aralık 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR