Enerji ve Tabii Kaynaklar Sektörü üst düzey yöneticileri Okan Üniversitesi nde toplandı.

 

Okan Üniversitesi, Dünya da ve Türkiye de Temiz Enerji konulu panelde, Enerji Bakanı Taner Yıldız ın da katılımıyla sektörün deneyimli üst düzey isimlerini bir araya getirdi.

 

Panel öncesi düzenlenen açılışta Enerji Bakanı Taner Yıldız, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş ve Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ın açılış konuşması ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Binasının Resmi Açılış Töreni gerçekleştirildi. Daha sonra binayı gezerek, burada sergilenen İstanbul Teknik Üniversitesi nin üzerinde çalıştığı güneş enerjisi ile çalışan araç ile Ford Çevreci Hibrit aracını inceledi.

 

Açılış konuşmasında Bekir Okan, Akfırat Kampüsü nün yapılışı ve günümüze kadar kampüs içerisinde yapılmış gelişmelerden bahsetti ve Bir dünya üniversitesi olarak Okan Üniversitesi nde, tecrübeli akademisyenlerle her açıdan nitelikli öğrenciler yetiştirmeye özen gösteriyoruz. Uluslararası üniversitelerle işbirliği yaparak ters beyin gücü sağlamaya ve Ar-Ge ye önem veriyoruz dedi.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise açılış konuşmasında bir ülkenin ekonomik ve sosyal tarafta güçlü olması için devamlı ilerleme göstermesi gerektiğini ve bunun başlıca kaynağının eğitim olduğunu belirtti. Yıldız ayrıca Üniversite kurmak kolaydır, zor ve önemli olan altyapıyı oluşturmak ve bunu devam ettirmektir. Okan Üniversitesi, Bekir Okan ın Kazakistan ve Türkiye deki yatırımlarının taçlandırılmasıdır dedi.

 

Açılış sonrası Akfırat Kampüsü Rektörlük Binası Konferans Salonu nda düzenlenen Temiz Enerji panelinde, Bekir Okan, konuşmasında, günümüzde her geçen gün önemi artan enerji bilinçliliği ve kullanımı konusundaki çalışmaların, düşünce ve projelerin üretilmesini desteklediklerini ve bu alanda üretilen projelerin yaşama geçirilmesinde ve topluma ulaştırılmasında aracı olmanın önemli olduğunu belirtti.

 

Bekir Okan ın konuşmasından sonra kürsüye çıkan Okan Üniversitesi Rektörü Sadık Kırbaş, "Dünyada fosil yakıt kaynakları tükeniyor. Fiyatı giderek artıyor ve bu durum ciddi çatışmalara yol açacak gibi. Türkiye de kaynaklarının bir bölümünü buna ayırmak zorunda. Temiz enerji geleceğin enerjisi ve daha fazla yatırım yapılması gerek açıklamasında bulundu.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız ise Dünya da ve Türkiye de sektörün son durumundan, finans kısmından, pratik hayata yansımalardan, küresel etkileşimden ve Enerji konusunun uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak en önemli kavram olduğunu belirterek "Nükleer santrallere başlamamız lazım, bizim burada bu kararlılığı göstermemiz gerek. Bir yakıt ne kadar katı ise dünya için o kadar olumsuz kaynak, ne kadar sıvılaşırsa dünyayı o kadar az kirletir"dedi.

 

Ayrıca güneşin Türkiye için çok önemli yenilenebilir kaynak olduğunu belirten Yıldız, Türkiye bir güneş cenneti. Biz o zaman bunu kullanalım dediğimizde bu doğru bir düşünce ve biz bunu yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı Yenilenebilir Enerji Kanunu nda (YEK) da gündeme getireceğiz, fiyatını da belirleyeceğiz diyerek 2 ay içerisinde yasayı da TBMM Genel Kurul una göndereceklerini belirtti.

 

Bunu yanı sıra Maden ruhsatlarıyla ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Yıldız, Türkiye deki bütün ruhsatların orman alanın ancak binde 8 i olduğuna işaret etti. Hidroelektrik santraller (HES) konusunda da bir netleştirmeye gitmeleri gerektiğini belirterek, Gerçek yatırımcının daha fazla önü açılacak ama spekülatif yatırımcının önü daha fazla kapanacak" dedi.

 

Bakan Yıldız, uzun süre sahnede kalarak gündeme alınması gereken konu başlıklarını dile getiren katılımcıların sorularına cevap vererek, kendisi için not aldı.

 

Bakanın konuşmasının ardından Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.R.Nejat Tuncay ın oturum başkanlığını gerçekleştirdiği panele devam edildi. TÜBİTAK MAM, Enerji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tırıs, EPDK Başkan Yardımcısı Vedat Gün, Zorlu Enerji Genel Müdür Yrd. Gökmen Topuz, Cansu Elektrik Üretim A.Ş. Mürsel Meral, AKSA Doğalgaz A.Ş. Cemil Kazancı ve GENSED Güneş Enerjisi San. ve End. Derneği Bşk. Levent Gülbahar katılımcı panelistler arasında yer aldı.

www.beyazgazete.com / haber / 17.04.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR