Yabancı analistlere göre …

Meclisin gündeminde özellikle enerji sektöründe büyük değişikliklere ön ayak olması beklenen birçok yasa beklemede. Genel Kurul gündeminde bekleyen 200 kanun tasarısı ve teklifi var.

 

Yenilenebilir Enerji Kanunu nda değişiklik öngören tasarı, enerji KİT lerinin borç affını öngören tasarının yanı sıra bir yıldan fazla süredir doğalgaz ve petrol piyasası yasaları meclisin gündemine gelmeyi bekliyor.

 

Çin ve Türkiye karşılıklı sanayi bölgesi kuracak

Çin Başbakanı Ven Ciabao ve beraberindeki heyetin Türkiye ziyaretiyle yeni bir ivme kazanan Türkiye-Çin ilişkilerinde şimdi de İstanbul ya da başka bir bölgede kurulacak bir sanayi bölgesi projesi gündeme geldi. Türk işadamlarının da Çin in doğusundaki Sincan bölgesinde bir sanayi bölgesi kurması düşünülüyor.

 

Ven, ziyareti kapsamında dün İstanbul da yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu görüştüklerini söylerken, "Biz de İstanbul veya başka yerde Çin yatırım, sanayi bölgesi kurmayı arzuluyoruz. Aynı zamanda Türk tarafının da Sincan bölgesinde bir sanayi bölgesi kurmasını da memnuniyetle karşılayacağız" dedi. Ven, yenilenebilir enerji konusunda birlikte fabrika kurulabileceğini, otomotiv alanına yatırım olanağının araştırılacağını da sözlerine ekledi. Ven ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonuyla Türk ve Çinli işadamlarıyla bir araya geldi.

 

Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, asıl yapılması gerekenin Çin deki Goldway, Sunway gibi firmaların Türkiye’ye gelmesi,Türk girişimcilerle ortak rüzgar enerjisi santrali kurarak, bunu hem Türkiye de satmak, hem de çevre ülkelere ihraç eder konuma gelmek olduğunu söyledi. Özyeğin, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeline dikkat çekerek, Çin in dünyadaki güneş enerjisi panellerinin önemli kısmını ürettiğine atıfla, "Panelleri de Türkiye de beraber üretebiliriz" dedi. www.milliyet.com.tr / 11.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR