Türkiye de ilk olan "TSKB Enerji Endeksi" bugünden itibaren natif yatırım enstrümanı olarak yatırımcılara sunuluyor.

 

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş nin (TSKB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucunda oluşturulan ve Türkiye de ilk olan "TSKB Enerji Endeksi" bugünden itibaren natif yatırım enstrümanı olarak yatırımcılara sunuluyor.

    

İMKB de işlem gören şirketlerden, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve konsolide gelirleri içinde enerji sektöründeki payı yüzde 40 tan fazla olanların yer alacağı TSKB Enerji Endeksi ile Türkiye de enerji sektörünün performansını takip etmek isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar için bir kriter endeks oluşturulmuş olacak.

    

Bugünden itibaren hesaplanmaya başlanacak TSKB Enerji Endeksi nde mevcut durumda Akenerji Elektrik Üretim A.Ş. (AKENR), Aksu Enerji ve Ticaret A.Ş. (AKSUE), Ayen Enerji A.Ş. (AYEN), Aygaz A.Ş. (AYGAZ), Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş. (ENKAİ), Petrol Ofisi A.Ş. (PTOFS), Turcas Petrolcülük A.Ş. (TRCAS), Tüpraş-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRS), Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. yi (ZOREN) içeren 9 şirket yer alacak.

    

Endeksin, fiyat ve getiri endeksleri olarak başlangıç tarihi 31 Aralık 2008, başlangıç değeri ise aynı tarih itibariyle 10.000 olarak belirlendi. Fiyat endeksleri 10 saniye aralıklarla, getiri endeksleri ise gün sonunda İMKB tarafından veri yayın kuruluşlarına iletilecek.

    

Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim başı olmak üzere yılda dört kez güncellenen ve kodu TSKEN olan endekste yapılacak değişiklikler, 5 iş günü öncesinden ilan edilecek.

    

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, tanıtım toplantısında, endeksin enerjiyle ilgili alanlarda faaliyet gösteren İMKB şirketlerinin fiyat ve getiri performanslarını yansıtmak amacıyla oluşturulduğunu söyledi.

    

Endekste yer alacak şirketlerin, TSKB tarafından belirlenerek İMKB ye bildirileceğini kaydeden Erkan, endeksin hesaplanması ve sürekliliğinin sağlanmasının İMKB tarafından yapılacağını belirtti.

    

Erkan, İMKB nin şu anda 44 ü fiyat, 44 ü getiri endeksi olmak üzere toplam 88 hisse senedi endeksi ile 18 tahvil ve bono endeksi hesapladığını hatırlatarak, TSKB Enerji Endeksi nin İMKB nin kendisi dışında başka bir kurum için hesapladığı ilk endeks olduğunu dile getirdi.

    

Enerji sektör endekslerinin petrol ve gaz üretimine, dağıtımına veya elektrik dağıtımıyla ilgili şirketlerden oluşanlar olduğunu anlatan Erkan, dünyadaki uygulamadan farklı olarak ikisinin birleştirilmesi biçiminde, karma endeks olduğunu söyledi.

    

ENDEKSLERİN SINIFLANDIRILMASI

Erkan, bundan sonraki endekslere ilişkin bir soru üzerine, şu bilgileri verdi : Endekslerin sınıflandırılması konusu üzerinde şu anda çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde çeşitli sayıda gerek sektörel gerek diğer bazda, mesela grup şirketleri olabilir, Türkiye deki holdinglerin grup şirketleri olabilir, akla gelebilecek her türlü endeks tarafımızca hesaplanabilecek durumda. Sürdürülebilirlik endeksi şu anda üzerinde en çok çalıştığımız konu.

    

YUNANİSTAN İLE YATIRIM FONLARININ SATIŞI

Erkan, bölge içerisinde bazı endekslere önem verdiklerinin ve ikili endeksler başlattıklarının altını çizerek, Yunanistan la yapılanın üzerine kurulacak yatırım fonları başvurularının hazır olduğunu ancak Yunanistan ın içinde bulunduğu ekonomik durumun bu yatırım fonlarının başlamasını, satılmasını biraz ertelediğini söyledi. Erkan, Zannediyorum IMF ile anlaşmadan, belirsizlik giderildikten sonra bu yatırım fonlarının da satışı kısa zaman içinde başlayacaktır dedi.

    

Hüseyin Erkan, 31 Aralık 2008 tarihli endeksin 2 yıllık getirisinin sorulması üzerine, fiyat endeksi getirisinin yüzde 125, getiri endeksi getirisinin yüzde 148 olduğunu bildirdi. www.ebmhaber.com / 03.05.2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR