Elektriğini rüzgar enerjisinden alan ilk mekan

İş dünyasının yemekli buluşmalarına ev sahipliği yapan İstanbul Sunset Grill&Bar, tüm elektrik ihtiyacını rüzgar enerjisi ile karşılayarak bir ilke imza atıyor.

 

İstanbul da 16 yıldır hizmet veren ünlü Sunset in tüm yıl elektrik ihtiyacını Polat Enerji karşılayacak. Galatasaray Başkanı Adnan Polat ile Fransız yenilenebilir enerji devi EDF-EN in 50-50 ortaklığındaki Polat Enerji, rüzgar santrallerine yaptığı yatırımlarla tanınıyor. Şirket, şu an faliyetteki 100 MW kurulu gücünü 2011 sonunda 250 MW a taşıyarak, yılda 700 milyon kWh temiz enerji üretimine ulaşmayı hedefliyor. Ürettiği elektriği tamamen rüzgar tribünlerinden sağlayan Polat Enerji ile anlaşma yapan Sunset, Türkiye de turizm işletme tesisleri arasında temiz enerjiye başvuran ilk mekan oldu. Sunset in sahibi Barış Tansever, mekanının yeşil enerjiye geçişi hakkında şunları söyledi:

 

Menülerine de yazacak

1 Mayıs itibariyle tüm enerji ihtiyacımızı Polat Enerji nin rüzgar santrallerinden tedarik ediyoruz. Yakıt maliyetinden bağımsız ve olası yakıt zammı riskinden arınmış bu uygulama ile sadece kısa vadede değil uzun vadede de avantajlı konuma geçiyoruz. Böyle bir anlaşma ile aylık elektrik enerjisi faturamızı yüzde 15 oranında daha az ödeyeceğiz. Sunset olarak böyle bir girişimde bulunmak bizim için çok önemli. Bunu sadece ucuz diye tercih etmedik. Serbest tüketeci olarak farklı kaynaklardan daha da ucuza enerji sağlayabilirdik. Türkiye de çevrecilik ve yeşil enerji üzerine bir farkındalık yaratmak için bu yolu seçtik. Yakında menülerimize de temiz rüzgar enerjisi kullandığımızı yazacağız. Soyut söylemler yerine somut adımları tercih ediyoruz. Biz ihtiyacımız olan elektrik enerjisini tamamen yenilenebilir enerjiden tedarik edeceğimizi taahhüt ettik. Artan çevresel sorunlar ile ilgili toplumsal farkındalığa fazlasıyla ihtiyacımız olduğu böyle bir dönemde, taşın altına gönüllü olarak elimizi koyduk...

 

Serbest Tüketici olanlar elektriği ucuza alabiliyor

SUNSET İN elektrik alım sözleşmesi yaptığı Polat Enerji şirketinin CEO su Zeki Aybar Eriş, 31 Ocak ta yürürlüğe giren ancak pek bilinmeyen Serbest Tüketici uygulaması hakkında şu bilgileri verdi :

 

Türkiye de elektrik enerjisi piyasasında, Serbest Tüketici limiti 100 bin kilowat saate düşmüş durumda. Yani yıllık elektrik faturası 25 bin TL civarında olan ticarethane ya da sanayi kuruluşları bu hakkı kazanarak istedikleri enerji şirketi ile ikili anlaşma yapabilir. Bu anlaşma ile yüzde 25 e kadar ucuz elektrik tedarik etmek mümkündür. Bu enerjiyi almak için işletmenize ayrıca bir şebeke çekilmesine ya da bir trafo kurulmasına gerek yok. Mevcut dağıtım şebekesinden elektrik almaya devam ediyorsunuz. Size faturayı anlaşmamıza göre normal elektrik tarifesinden daha ucuza biz kesiyoruz. Yani sizin ulusal şebekeden kullandığınız kadarını biz ulusal elektrik şebekesine veriyoruz. Polat Enerji olarak üretimimizin tamamı yenilenebilir enerji olduğundan, bizden elektrik alan Sunset de, kullandığı elekrikle temiz enerjiye yönelip karbon salınmadan üretilen elektrikten tüketim yaparak doğayı da korumuş oluyor... www.aksam.com.tr / 14.05.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR