Yıldız; konferansta yaptığı konuşmada, dünyadaki gelişmelerin enerji politikalarını da etkilediğinin ve değiştirebildiğinin altını çizerek, bu konuda değişmeyen tek şeyin enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji olduğunu söyledi.
Enerji verimliliği ile ilgili politikaların finansmanının projenin kendi içinden karşılanabildiğine dikkati çeken Yıldız, bu konuda değişimi yönetmek ve sabırlı olmak, işbirliklerinin görüş alışverişlerinin her zaman takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Meksika Körfezi ndeki kazanın canlı yayınlardan takip edilebildiğini belirten Yıldız, bu konuya ilgisiz kalabilecek bir ülke bulunduğunu sanmadığını söyledi.
Dünyanın artık global ekonomiden daha önce birlikte soluduğu havanın hesabını sorduğunu ifade eden Yıldız, konuya ilişkin yapılan teknik çalışmalara, harcanan paralara kamuoyunun refakat ettiğini anlattı.
Yıldız, kazadan çıkarılacak önemli dersler bulunduğunu dile getirerek, Ortak mirasımız olan dünyamızda hepimizin farklı sorumlulukları var. Okyanusun diğer ucundaki bu kazının hiçbirimizde kayıtsızlığa dönüşmeyeceğini biliyorum dedi.
Dünyanın 2050 yılında 4 kat büyümesinin beklendiğini hatırlatan Yıldız, enerjiye duyulacak ihtiyacın da önümüzdeki 20 yıl içinde önemli oranda artacağına işaret etti.
Yıldız, talep artışının dörtte üçünün fosil kaynaklar tarafından karşılanmasının öngörüldüğünü belirterek, bunun güvenli bir şekilde yapılabilmesi için 25 trilyon dolar civarında kaynağa ihtiyaç olduğunun söylendiğini hatırlattı.
Fosile olan talep artışının küresel sera gazı artışını da beraberinde getireceğinin altını çizen Yıldız, alışkanlıkların değiştirilmemesi durumunda bu seyrin mutlaka olumsuz etkileneceğine işaret etti.
TEMİZ ENERJİ YATIRIMLARINDA YÜZDE 178 LİK BÜYÜME
Son yıllarda OECD ülkeleri arasında enerji verimliliği konusunda yıllık yüzde 1 ler civarında bir iyileştirme sağlandığını belirten Yıldız, AB nin enerji verimliliği eylem planıyla 2020 yılına kadar minimum yüzde 20 ler civarında tasarruf sağlanmasını hedeflediğini bildirdi.
Yıldız, Bizim 2008 yılına göre 2015 te minimum yüzde 15 ler civarında bir rakamı yakalamamız gerekmektedir. Aldığımız tedbirler bu tür bir hedefi desteklemektedir dedi.
Dünyanın her yerinde ülkelerin enerji üretimlerinin yeni yollarını keşfetmek için birbirleriyle yarıştıklarını anımsatan Yıldız, şunları kaydetti : Temiz enerjiye yapılan yatırımların miktarı artıyor. Türkiye G20 ülkeleri arasındaki temiz enerjide yüzde 178 lik büyümesiyle ve son yıllarda yaptığı atakla önemli yere otuyor. 5 yıllık yatırım büyüme oranı da en yüksek olan ülkeler arasında. Bizim özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarında hemen hemen toplam üretim portföyünün yüzde 20 ler civarında hem hidro hem jeotermal hem rüzgar hem de benzer yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekleşmiş olması bu anlamda kötü bir noktada olmadığımızı gösteriyor. Ama bunlar yeterli değil. Bizim hedefimiz 2020 yılına kadar inşallah yüzde 30 lar civarında minimum yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapabileceğimiz bir ülke olmaktır. www.enerji.gov.tr / 03 Haziran 2010