Elektriğini kendi üreten çevreci plaza 

Adana da otomobil firması yetkili bayisi tarafından yaptırılan plaza, elektriğini güneş panelleriyle kendisi üretiyor, yağmur sularını depoluyor. 

 

Adana’da sıcağa ve soğuğa karşı yalıtıma sahip plazada tüm atıklar filtreleniyor ya da depolanıp geri dönüşüme kazandırılıyor, çalışanlar bisiklet kullanmaya teşvik ediliyor.

 

Onatça Motorlu Araçlar A.Ş. Sahibi Süleyman Onatça Toyota, Chevrolet ve Opel markalarını satışını ve yetkili servisini gerçekleştirdikleri binalarının yetersiz gelmeye başlaması üzerine,

 

AB standartlarına uygun Uluslararası Çevre Dostu Bina Diğerlendirme Sistemi (BREEAM) ertifikası veren ve merkezi İngiltere de bulunan kuruluşa ulaştıklarını söylüyor. Onatça bu süreci şöyle anlatıyor : Yaptığımız başvuru sonrası yetkililer gelerek, projemizi inceledi ve sertifikaya uygun hale getirmek için değişiklikler yaptık. Sertifikayı alabilmek için uyulması gereken yüzlerce kriter var. Bina yapımı sürdüğü süre boyunca toplam 3 kez gelerek, incelemede bulundular.

 

Önümüzdeki günlerde yapılacak son incelemeden sonra sertifikayı alacağız. Şu anda sertifikayı iyi seviyede hak ettik. Hedefimiz, sertifikayı çok iyi ya da mükemmel seviyede almak. Bunun için son düzenlemeleri yapıyoruz. BREEAM Sertifikasını aldığımızda, plazamız, Türkiye deki uluslararası çevre sertifikasına sahip üç yapıdan birisi olacak.

 

Şirketin ISO 14001 Çevre Yönetim Sertifikasına sahip olduğunu ifade eden Onatça, şöyle devam ediyor : Buna BREEAM i de ekleyince, zevkli ve heyecanlı bir yoldan geçtik. Bina, çatısında kurulu güneş panelleri sayesinde, yıl içerisinde harcadığı elektriğin yüzde 25 i kendisi üretiyor. Sistem günde 20 kilowatt/saat kapasiteye sahip. Binadaki lambalar gerektiğinde otomatik olarak yanmakta ve mümkün olduğunca, en az tüketim değerine sahip teknoloji olan led lambalar kullanıldı. Ayrıca her mekanda pencerelerin bulunması sağlandı. Böylece güneş ışığından en fala miktarda yararlanılıp, lamba kullanımı azaltıldı. Bunun yanında, yağmurları 7 bin 600 metrekarelik yüzeyden toplayan bir sistem ve 200 tonluk bir yağmur suyu depolama alanımız var. Bu sularla, bina çevresine ektiğimiz, bin 900 adet meyve fidanı ve 2 bin adet yerel bitkiyi suluyoruz. Ayrıca, suyu en az miktarda nasıl kullanacağımız üzerine çalıştık. Erkek tuvaletlerinde susuz pisuvarlar var. Tüm musluklar otomatik. Ayrıca, ışıklandırma sistemine bağlı olarak, içeride kimse olmadığında klozet ve sifonlardakiler de dahil tüm su kesiliyor. Boşa harcama olmuyor. Binanın kent merkezine uzaklığı, çalışanların servisi ne kadar kullandıkları, toplu taşıma araçlarının ne sıklıkta geçtiği de değerlendirildi. Bisiklet kullanımı teşvik edildi. Bisiklet kapısı ve park alanı yapıldı. İleride kullanımı yaygınlaştırmak için çalışanlara bisiklet hediye edeceğiz. Bina yapımında kullanılan malzemeleri yerel tedarikçilerden aldık. Çünkü uzaktan gelen malzeme taşınırken fazladan yakıt kullanılıyor. Ayrıca, servise gelen araçları test etmek için 400 metrelik pist yaptık. Böylece plazadan çıkıp gereksiz yere uzun mesafelerde test edilmesinin önüne geçtik. www.geleceginenerjisi.com / 07.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR