Hindistan dan, Yeşil Enerjiye Yeşil Işık

Birleşmiş Milletler (BM), verilerine göre dünyada halen 1.5 milyara yakın insan elektrikten uzak bir ortamda yaşam sürüyor.

 

Dünyanın, teknoloji ve bilime önem veren ülkeleri sorunların çözümüne akılcı çözümler bulmak için canla başla çalışıyorlar. Bu ülkelerden biri de Hindistan. Yoksullukla mücadele eden Hindistan da devlet, ekonominin can damarını ifade eden enerjiye köklü çözümler sunabilmek için gözünü yenilenebilir enerjiye dikti.

 

Birleşmiş Milletler (BM), verilerine göre dünyada halen 1.5 milyara yakın insan elektrikten uzak bir ortamda yaşam sürüyor. Gelişmekte olan ülkelerdeyse halen kısmi elektrik kesintileri yaşanıyor. Hindistan, enerji açlığı çeken ülkeler arasında yer alıyor. Hindistan, sürekli artan talebe cevap verebilmek için güneş ve rüzgar santrallerini devreye alıyor. Ek olarak, ülkede bio-enerji sağlamaya dönük çalışmalar da devam ediyor.

 

Yeni teknolojilerle enerji santrallerinde açığa çıkan ısının yeniden değerlendirilmesi de gündemde. Buralarda açığa çıkan ısıyla suların ısıtılması, enerjinin yüzde 70 lere varan etkinlikte kullanılması gibi bir sonucu beraberinde getiriyor. Aynı şekilde, doğal gaz santrallerinde yapılacak yenilemelerle hem hava kirliliğinin azaltılması, hem de daha tasarruflu üretim yapılması sağlanabiliyor.

 

Yatırımların bir amacı, sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanmak, bir diğeriyse bu yolla üretilecek enerjinin en ucuz bir biçimde dağıtımını sağlamak. Hindistan, burada lokal, "akıllı" dağıtım şebekelerine ağırlık vererek dünyada öncü oluyor. Hükümet, yeşil enerji üretim araçları üreten, satan ve pazarlayan şirketlere kolaylıklar getirerek teknolojilerin yaygınlaşmasını özendiriyor. Bu konudaki yenilikçi fikirleri ve Ar-ge yi destekliyor. Hindistan Enerji Bakanı, 2008 de yüzde 65 seviyesinde olan enerji tedarik oranını 2012 ye kadar ülke geneline yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtiyor.

 

Halihazırda Hindistan ın enerji üretiminin yüzde 66 sı geleneksel, yüzde 33 ü ise yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor. www.turk.internet.com / 10.06.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR